Art

Cultura

Jordi Belver revisa l’art dels últims 30 anys en 35 retrats

El Palau Solterra de Torroella obre la temporada amb ‘Mirada i gest’, fruit de les entrevistes fetes des del 1977 amb Giralt-Miracle

La programació es completa amb Carme Masià i Jordi Puig

La Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí presenta fins al novembre l’exposició Mirada i gest, un recull de 35 fotografies que Jordi Belver ha fet al llarg de trenta anys a artistes com ara Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Jorge Oteiza, Joan Miró, Joan Brossa i Perejaume. Els retrats, tots en blanc i negre, s’acompanyen de textos de Daniel Giralt-Miracle extrets de les entrevistes que el crític d’art va fer a aquestes personalitats entre el 1977 i el 2007 mentre Belver els fotografiava. L’origen de la col·laboració entre crític i fotògraf es remunta al 1977, quan una publicació alemanya els va encomanar un text sobre Dalí. Aquell va ser l’inici d’una llarga trajectòria professional en comú que s’ha traduït en una cinquantena d’entrevistes a artistes, de les quals Mirada i gest en recopila 35. “Tenim molt més material del que exposem i de fet podríem omplir unes quantes sales, però hem cregut oportú acotar la mostra”, comentava Belver dijous passat, durant la presentació del muntatge, que abans de Torroella ja s’ha pogut veure a la sala d’exposicions de la Fundació Caixa Manresa, a la Plana de l’Om i al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. “És un repàs dels artistes més rellevants de l’últim quart del segle XX i principis del XXI”, opina l’autor, que ha retratat figures com ara Tharrats, Chillida, Evru, Jaume Plensa i Mabel Palacín. Els textos de Giralt-Miracle que els acompanyen, més que un complement de la imatge, representen un “retrat paral·lel que permet conèixer molt millor l’artista”, considera Belver. Totes les fotografies s’integraran al fons del museu de Torroella un cop acabi l’exposició per desig exprés dels autors. Per aquest motiu, la directora artística de la Fundació Vila Casas, Glòria Bosch, va agrair un gest que permetrà disposar d’una “col·lecció amb un valor històric i documental molt rellevant”.

La nova temporada del Museu de la Fotografia també presenta una exposició de la gironina Carme Masià, que dialoga amb una fotografia de la col·lecció de l’artista japonès Masao Yamamoto, autor d’unes imatges subtilíssimes i intrigants basades en objectes quotidians. Masià va comentar que el que realment va suposar més complicació va ser trobar l’obra que “donés sentit” al que volia expressar. Finalment, l’artista del fons que tindrà un espai preeminent en la nova temporada és Jordi Puig, de qui la Fundació Vila Casas revisa una trajectòria en què predomina el conflicte visual entre una gran claredat i precisió de la imatge al servei d’una poètica a vegades irònica, a vegades inquietant, sobre la realitat i els objectes.

Premi de fotografia Vila Casas

Álvaro Sánchez Montañés, amb Rocket, és el guanyador del premi de fotografia de la Fundació Vila Casas, el veredicte del qual es va donar a conèixer ahir. Dotat amb 6.000 euros, el premi li assegura també una exposició a Can Framis en el termini d’un any. Rafael Vargas, amb Diàleg dins un espai, va quedar segon, i rebrà 3.000 euros de premi. En aquesta edició, s’havien presentat al concurs més de 300 fotografies, de les quals el jurat en va seleccionar 37, que s’exposen també fins al novembre en dues sales de la planta baixa del museu de Torroella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà