Música

Societat

Ethno Catalonia es queda a Banyoles

La ciutat de l’estany esdevé la seu permanent d’aquesta residència de músics joves internacionals, que aquest any incorpora una programació en format de festival

La segona edició d’Ethno Catalonia, que tindrà lloc del 7 al 17 del mes que ve, es farà de nou a Banyoles, que serà la seu permanent d’aquest campus de música folk. Celebrar-se sempre en un mateix lloc és un fet comú a la resta de campus ethno que s’organitzen (quinze arreu del món), però en el cas del català en un principi es volia que fos itinerant. L’èxit de l’any passat –diuen els organitzadors, Joventuts Musicals (JJMM)– ha propiciat que s’adopti aquella fórmula també aquí.

En aquesta nova edició, l’essència d’Ethno Catalonia continuarà sent el seu vessant de residència creativa: 40 músics joves del camp folk, provinents de diferents països, conviuran, assajaran temes de les seves respectives cultures, elaboraran un repertori i finalment oferiran un concert.

Creixement

No obstant això, en aquesta ocasió hi haurà novetats. La principal és l’adopció del format de festival, amb la inclusió de deu concerts o activitats amb intèrprets tant de la residència com externs. Una altra innovació és, que durant aquests dies, els residents faran una gira que els durà a Barcelona (al cicle de músiques del món del recinte modernista de l’hospital de Sant Pau), Tàrrega (festival Paupaterres) i Sallent de Gállego, Osca (festival Pirineos Sur).

El festival

Una tercera innovació és la inclusió en el programa del Festival Folklòric que des de fa 22 anys organitzen l’Esbart Fontcoberta i el Foment. Precisament amb aquesta proposta s’obrirà el nou festival, el dia 7 al parc de la Muralla, escenari de les actuacions junt amb l’auditori de l’Ateneu, l’exterior d’aquest equipament i el centre de la plaça Major.

Els dies següents serà el torn dels cors locals Àkan i Kumbalawé, Roba Estesa, Juan Antonio López Sextet, d’una jam session amb músics de la residència, unes actuacions individuals d’aquests intèrprets, Jesa (una formació de Zimbàbue), Biflats, Liceu’s Supersax Project i, per acabar, el concert final dels 40 músics d’Ethno Catalonia. Tots els concerts són gratuïts, menys el d’Àkan i Kumbalawé, que serà de taquilla inversa.

Un espai aglutinador

Amb tan sols dues edicions, Ethno Catalonia ha demostrat amb fets la voluntat –anunciada pels seus organitzadors– de ser una iniciativa oberta, en diferents sentits. D’una banda, ja l’any passat va quedar palès que el campus no tenia la intenció de restar a l’interior de l’Ateneu, sinó que ja va portar les seves actuacions als carrers. Aquest cop s’hi afegeix el fet que en la programació hagin incorporat el Festival Folklòric Internacional del Foment i l’Esbart Fontcoberta, una circumstància que reforça tots dos esdeveniments. En el pla cultural, resulta evident que Ethno Catalonia és un espai de relació que demostra –com deia ahir el president de Joventuts Musicals d’Espanya, el banyolí Miquel Cuenca– que “a través de la música la convivència és possible”. Per Cuenca, els ethno són la iniciativa de Joventuts Musicals que millor reflecteix l’esperit d’aquest moviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona