cultura

exposició itinerant

La Penyora dedica El Patio a les esclaves sexuals del s. XXI

El festival itinerant, que ha visitat gairebé totes les presons catalanes, tornarà avui al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona

“És l’únic d’aquestes característiques a l’Estat català”, diuen

L’associació La Penyora Cultura ha organitzat avui la 12a edició del festival “a porta tancada” El Patio, a l’auditori del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, abans conegut com Wad-Ras, on l’equip artístic i tècnic comandat per Consol Ribas i Lluís Llamas torna per quarta vegada per portar-hi “cultura, criteri i una mica de llibertat”, segons Ribas. El festival, presentat ahir amb una de les singulars rodes de premsa de La Penyora –en la qual es van recitar poemes i es van cantar fandangos i temes de hip-hop reivindicatiu–, vol servir també per donar a conèixer i denunciar el tràfic de persones –el segon més important del món, entre el d’armes i el de drogues– i l’existència d’esclaves sexuals en ple segle XXI. “Espanya es revela com una destinació de turisme sexual. La prostitució mou 50 milions al dia, 18.000 milions a l’any. Els tentacles de les màfies s’acomoden al nostre sistema i compten amb la inhibició del ciutadà i de les institucions”, s’afirma en el text de presentació d’El Patio, un festival que ha visitat fins ara gairebé tots els centres penitenciaris de Catalunya, inclosa la recentment tancada Model, i que es presenta com “l’únic d’aquestes característiques a l’Estat català”.

El Patio 2017 s’organitza amb la col·laboració de l’Escola de Formació de Persones Adultes Concepción Arenal del centre penitenciari, i rep també el suport de la Xarxa Dones Girona, representada ahir per la seva presidenta, Carme Bosch i Amblas: “Som conscients que és molt difícil abolir la prostitució, però almenys s’hauria de dignificar: que sigui una feina com qualsevol altra i que les prostitutes puguin cotitzar o sol·licitar una hipoteca”.

LA FRASE

Intentem portar a les presons cultura, criteri i una mica de llibertat, d’una manera totalment voluntària
Consol Ribas
codirectora amb lluís llamas del festival El patio

LA XIFRA

135.000
treballadores sexuals hi ha a l’Estat espanyol, i s’estima que 9 de cada 10 ho fan sota la pressió de les màfies.

‘Hip-hop’, flamenc, poesia i humor

Més de 300 internes del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona assistiran aquesta tarda al festival que els han preparat La Penyora i els seus col·laboradors, sempre altruistes i implicats al màxim en els projectes que impulsen Ribas i Llamas. El festival serà presentat per la periodista sabadellenca Elisabet Carnicé i inclourà les actuacions de l’actriu i poeta cubana Amparo Parra; els cantants africans de hip-hop, reggae i dancehall Prince Osito i Crotchet Fiona –que ahir va interpretar un nou tema del seu nou disc, Kemilo, que sortirà d’aquí a un parell de mesos–; els intèrprets de flamenc Jordi Fornells (veu) i David Picazo (guitarra), i un número de màgia i humor gestual a càrrec de Toni Cors i la periodista Ester Bertran, també coautora amb Mercè Sibina del documental L’espera, que mostra la difícil situació dels refugiats atrapats al camp grec d’Idomeni, víctimes de les màfies i d’una Europa que no els vol obrir les portes. L’equip tècnic del festival el formen Antoni Correa, Alexis Cabarrocas, Salvador García i Carles Martínez, i les Twin Sisters han fet el cartell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona