Teatre

Teatre

Homar repetirà l’aposta de ‘Terra baixa’ amb ‘Cyrano’

El Temporada Alta mantindrà el nombre de produccions, tot i que preveu una reducció del pressupost d’enguany per la baixa del Ministeri de Cultura, que s’escuda en raons “tècniques”

Lluís Homar va tornar a l’entorn del teatre coincidint amb la proposta que li va fer Temporada Alta . Homar es va decidir per fer un Terra baixa, interpretant sol els papers principals de l’auca. En una d’aquestes funcions, a Castellar del Vallès, va tenir una intuïció. Va veure clar que la següent peça, pensada per a un públic molt ampli d’edat i de gustos teatrals, seria Cyrano. Dirigida per Pau Miró, aquesta serà una de les 17 coproduccions presentades ahir per Temporada Alta, que tindrà lloc de l’11 d’octubre al 10 de desembre. El 2016, en l’any del 25è aniversari van fer una coproducció amb direcció internacional (Davant la jubilació, amb Krystian Lupa), el 2018 també podria haver-n’hi una amb una ambició similar.

D’entre les 17 produccions, hi ha una nova “versió bonsai” de Rigola, ara sobre el Vània de Txèkhov. També la mirada d’Alícia Gorina al Blasted de Sarah Kane, que farà temporada al TNC. Al Lliure es podrà veure, després d’estrenar al festival, La visita de la vella dama, de Dürrenmatt, amb una proposta amb actriu i titelles de mida natural i El metge de Lampedusa protagonitzat per Xicu Masó.

Al Mercat de les Flors faran temporada Dancing with frogs de Sol Picó; Iuanmi de Lali Ayguadé; i The mountain, the truth and the paradise, de Malpelo. Es recupera El buit (que s’estrenarà aquest Grec, després d’enretirar-se del programa de l’any passat). També passarà pel Grec abans No se registran conversaciones de interés, un nou treball de teatre documental de Roger Bernat. Màtria, de Carla Rovira (sobre la memòria històrica a partir de les dues àvies de l’artista) s’estrenarà a Tàrrega.

El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, va avançar que preveuen una reducció del pressupost d’enguany però que aquesta retallada implicarà una reducció de cartellera però no rebaixar la implicació amb les produccions. Sunyer entén que aquestes són apostes del festival amb propostes d’artistes que, segons procuren, tingui vida més enllà de l’estrena. Sunyer descarta exigir un retorn econòmic de cada funció perquè prefereix donar facilitats a la producció i la companyia, bo i entenent que ningú s’hi enriquirà. El pressupost tancat es presentarà en la roda de premsa de presentació de tot el cartell. Però ja els han advertit que aquest anys no podran tenir l’aportació del Ministeri de Cultura, per unes raons “tècniques”: el ministeri no finança festivals privats. Fins ara, ho feia amb una aportació des de l’Ajuntament de Girona. Sunyer deia sovint que era el festival el que finançava el ministeri perquè el govern estatal cobrava molt més d’impostos que no pas la seva aportació anual: 59.000 euros, el 2016.

LA XIFRA

140
representacions
del ‘Terra baixa‘ tant e n català com en castellà ja suma Lluís Homar des que es va estrenar en el Temporada Alta 2014.

Produccions gironines, 9 de les 17

La meitat de les produccions de l’edició d’aquesta tardor tindran participació gironina. A més d’El metge de Lampedusa; la coreografia de Malpelo, l’espectacle circense El buit i Màtria, de Carla Rovira, Ferran Joan miquel presenta un nou muntatge, El color de la llum; Llàtzer Garcia presenta Els nens desagraïts, que posteriorment farà temporada a la Sala Beckett, Marc Rosich treballa amb la soprano Elena Martinell i construeix la peca Àries de reservat. Cascai signarà la producció El comediant. Finalment, Cristina Cervià presentarà una dramatúrgia a partir de textos dispersos de Txèkhov amb la companyia La Sueca: Els dies que vindran.

Ahir també va transcendir que en la producció de Cyrano, acompanyant Homar, hi actuarà Albert Prat. Per cert, que l’equip de 5 actors tenen pràcticament la temporada coberta amb l’explotació d’aquest muntatge, únicament a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA