Música

Música

Les Anxovetes posen ‘En sal’ l’havanera en el seu nou disc

El grup d’havaneres en femení ha renovat clàssics com ‘Salió de Jamaica’ i ‘El meu avi’, al costat de sardanes i un tema propi

Avui actuen en l’Emergent de Sarrià i dissabte, en la cantada de Calella

Les Anxovetes , el grup gironí d’havaneres “cantades íntegrament en femení”, ha publicat el seu segon disc, En sal –continuació lògica del primer, En fresc (2015)–, amb deu cançons entre les quals hi ha clàssics del gènere renovats i en algun cas gairebé capgirats, com ara Salió de Jamaica, El meu avi i La gavina, més les sardanes Els degotalls i Oh, quina tristor! –a partir de l’adaptació de Germà Negre– i un tema propi, El viatge, compost per Marta Pérez, una de les veus del grup que completen, en la part vocal, Tona Gafarot i Montse Ferrermoner. En la part instrumental hi ha els dos seitons: el contrabaixista Xevi Pasqual (Bigblack Rhino) i, com a última incorporació, el guitarrista Salva Gallego (Clave de Sur). Per obrir la seva intensa quarta temporada, que inclourà com l’anterior uns setanta concerts fins al setembre vinent, Les Anxovetes actuaran avui en la primera nit del festival Emergent 2017, a Sarrià de Ter –amb Quimi Portet, Marc Martínez i, entre altres artistes, Marta Pérez també en solitari– i demà ho faran en la cantada d’havaneres a la platja del Bogatell, de Barcelona, davant d’unes 10.000 persones. Però la gran cita d’aquest estiu per a Les Anxovetes serà el seu debut en la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, dissabte, en què interpretaran cinc cançons, incloses les dues que obren el nou disc, El capità –amb lletra de Carles Casanovas i música d’Antoni Mas– i la popular Salió de Jamaica, i, com tots els participants, cantaran també un tema inèdit –per renovar el repertori tradicional de la cantada–, que en els seu cas serà La mare del mar, una composició de Tona Gafarot.

En sal, un disc autoeditat, gravat, mesclat i masteritzat als estudis 44.1 d’Aiguaviva, inclou també Vestida de nit, de Càstor Pérez i Glòria Cruz; La rosa del port, també del mestre Ortega Monasterio, i la popular Rosina. El tema inèdit del disc, El viatge, parla del “viatge imaginari que es pot fer des de la sorra de la platja o des d’un espigó, contemplant el mar, amb ganes de llançar-s’hi”. El nou disc es presenta com “un retrat fidel del que el grup gironí ofereix en les seves cantades: el repertori d’havaneres clàssic i tradicional, cantat d’una manera natural, fresca, propera i sincera”, però també algunes aportacions pròpies per mantenir ben viu el gènere. El disc, amb una portada de Júlia Quintana que també renova l’estètica marinera habitual en aquest món, es pot adquirir per 10 euros en les cantades del grup i en algunes botigues gironines, i també es pot comprar al web del grup, renovat recentment. Aviat, En sal també estarà disponible a les plataformes digitals com ara Spotify i iTunes.

Les Anxovetes també actuaran el 8 de juliol en la cantada de Platja d’Aro, el 29 de juliol a Dénia (Marina Alta), el 14 d’agost en la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós i el 19 d’agost en el festival Firamar de Sant Pol de Mar. El grup també visitarà la localitat basca de Getxo, el 23 de setembre, i el 29 de setembre participarà a Girona en un concert solidari amb les dones maltractades, organitzat per Ser.Gi. I el 15 de febrer vinent cantaran al Palau de la Música, dins del cicle Tardes al Palau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda