Patrimoni

Troballes ibèriques importants a Benifallet

Els arqueòlegs han descobert una possible muralla i un fossat al poblat ibèric

La darrera campanya d’excavació del poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja de Benifallet (Baix Ebre) ha posat al descobert una possible muralla i un fossat, anteriors a la construcció del sistema defensiu que es coneixia fins ara. Durant la intervenció, aquest mes de maig, es va finalitzar l’excavació del carrer 101, iniciada l’any passat. A l’extrem est de l’assentament, s’ha documentat una seqüència estratigràfica de més de dos metres de profunditat que ha permès arribar a nivells de l’ibèric antic (550-450 aC). Sobre aquesta es basteix el sistema defensiu de finals del segle V aC, actualment visible, però a l’extrem oest s’ha detectat una estructura bastida amb grans pedres que pot ser d’una muralla anterior. Les grans depressions o retalls antròpics documentats a la roca podrien haver funcionat com a fossat d’aquesta primera muralla. Al sector sud del poblat, també es va documentar la presència de noves estructures i un tapiat del carrer central que podrien ser de la fase final de l’assentament.

Les descobertes de la darrera campanya d’excavacions i la “gran potència estratigràfica de l’assentament” fan que la continuïtat del projecte de recerca tingui viabilitat al poblat del Castellot de la Roca Roja de Benifallet. El jaciment està en bon estat de conservació i té un entorn paisatgístic que el situa com un dels principals elements patrimonials de la comarca del Baix Ebre.

El Castellot de la Roca Roja és un assentament ibèric, ubicat en un meandre del riu Ebre, des d’on es controlava estratègicament el pas del riu per la zona. Era un poblat de superfície molt reduïda (uns 1.000 metres quadrats) però amb una fortificació imponent. Va ser freqüentat des de l’ibèric antic fins a l’ibèric final (entre els segles VI-I aC).

Les excavacions s’han fet en el marc del programa quadriennal de recerca de la Universitat de Barcelona (UB) El primer mil·lenni aC als territoris del curs inferior de l’Ebre: la formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica (2014-2017). Han estat dirigides pels investigadors de la UB i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica Eduard Ble, Joan Canela, Meritxell Monrós, Mari Carme Belarte i Jaume Noguera. També hi han participat una trentena d’estudiants del grau d’arqueologia de la UB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona