Lletres

Tarragona tindrà cinc noves biblioteques abans de 5 anys

L’Ajuntament ha presentat el primer pla municipal de biblioteques, sobre el qual el regidor reconeix que “no és el millor però sí el possible”

Torreforta, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, el Serrallo i la Part Alta tindran biblioteques

Cinc biblioteques en cinc anys. Aquest és l’esquelet del pla de biblioteques de Tarragona, el primer de què disposa la ciutat; tot i això, el regidor de Cultura, Josep Maria Prats, reconeix que ni és “el millor pla” ni el que ell “hauria volgut”: “Però és el possible en el context actual”, va dir ahir en la presentació del document.

El pla, que es planteja per a un període de cinc anys, preveu la construcció d’una nova biblioteca a Torreforta, la conversió del punt de lectura de Sant Pere i Sant Pau en una biblioteca, i nous equipaments a la Part Alta, al Serrallo i al barri de Sant Salvador. Una de les característiques del pla és que cap dels centres proposats seran en obra nova, sinó que s’aprofitaran espais municipals o d’altres administracions, com ara centres escolars. La inversió per als cinc centres serà de 9,7 milions i Prats va destacar que tot el projecte s’acompanya d’un pla de viabilitat econòmica que en garanteix el finançament.

A banda de la biblioteca de Torreforta i del punt de lectura de Sant Pere i Sant Pau, actualment Tarragona només disposa de la biblioteca pública, que és de titularitat estatal i és gestionada per la Generalitat. El nou pla municipal no inclou, doncs, aquest equipament, pendent del seu trasllat al complex cultural de la Tabacalera.

La primera inversió serà la rehabilitació del Mercat de Torreforta per situar-hi la nova biblioteca del barri (ara es troba al centre cívic del qual depèn). Això permetrà, segons el regidor, triplicar l’espai actual. L’Ajuntament hi invertirà gairebé 1 milió d’euros, dels quals 400.000 seran per a l’adequació de l’espai i la resta, per al seu funcionament. La previsió és que estigui en funcionament l’any que ve. “Volem que sigui exemplar, serà com la mare i haurà de fer de motor de la resta”, va dir Prats. Hi treballaran un bibliotecari i dos auxiliars.

La següent actuació serà a la Part Alta. El regidor va dir que tant per la falta de recursos com per les dificultats per trobar un espai en aquesta zona de la ciutat, han decidit establir un conveni amb l’Arquebisbat per tal de poder situar l’equipament al centre cultural El Seminari: “No es tracta de fer servir la biblioteca del seminari, sinó d’aprofitar espais del seminari per situar-hi la biblioteca de l’Ajuntament”, va concretar Prats.

Entre el 2020 i el 2022 també es crearà una biblioteca al Serrallo. La intenció del govern municipal és situar-la a les dues plantes superiors del nou local del Xiquets del Serrallo, tot i que l’edifici és propietat de l’Estat i encara no disposa dels permisos.

I les altres dues biblioteques s’implantaran a Sant Salvador i a Sant Pere i Sant Pau. En aquests casos, el consistori vol establir acords amb el Departament d’Ensenyament per situar-les en escoles o instituts d’aquests barris. Prats va reconèixer, però, que encara no tenen els detalls sobre el funcionament de les noves biblioteques en aquests centres escolars.

LES FRASES

No és el millor pla ni el que hauria volgut, però és el possible en el context actual. L’època dels grans projectes ja ha caducat
La biblioteca, per a molts ciutadans, és l’únic accés que tenen a la cultura; és un dret fonamental
Josep Maria Prats
Regidor de Cultura de Tarragona

Cap centre reuneix els requisits

El mapa bibliotecari de la Generalitat ja alertava l’any 2014 del dèficit que arrossegava la ciutat i de la necessitat d’obrir almenys dues biblioteques més. En aquests moments, cap de les biblioteques de Tarragona “no compleix els requisits mínims” de disposar d’almenys 4.000 metres quadrats de superfície ni de complir l’horari d’obertura de 55 hores. El pla municipal de biblioteques farà front, en part, a aquest dèficit, tot i que el mateix regidor va reconèixer que no recull “tot allò que seria desitjable”. A banda de la creació de cinc biblioteques, el pla preveu en primer lloc la creació del servei municipal de biblioteques de l’Ajuntament de Tarragona, que serà el que gestionarà i coordinarà els futurs equipaments. Aquest servei serà dirigit per l’actual directora de la biblioteca de Torreforta, Montserrat Recasens. La comissió informativa de Cultura va aprovar el pla de biblioteques el dia 29 de juny, i la intenció del regidor de Cultura és que s’aprovi en el ple que es convocarà aquest mes de juliol. Per tal de tirar-lo endavant, Cultura va presentar un informe econòmic i de viabilitat que presenta el desenvolupament tècnic i a curt, mitjà i llarg terminis de totes les fases que s’hauran d’anar seguint. El pas següent serà, segons Prats, obrir biblioteques a Ponent i a Llevant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE