cultura

Aragó insta nul·litat de l’ordre que impedeix devolució de béns de Sixena 

El govern aragonès i l’Ajuntament de Vilanova de Sixena han instat la jutge d’Osca que va ordenar a la Generalitat a tornar 44 peces del patrimoni del monestir de Sixena a declarar nul·la la resolució de l’exconseller de Cultura, Santi Vila, que prohibeix la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida. Els representants legals de les dues institucions aragoneses denuncien en dos escrits la “palmària mala fe” de l’exconseller en signar, el mes d’abril passat, una resolució que contravé allò establert en la sentència que ordena la devolució dels béns.

Els lletrats insten la responsable judicial a deduir testimoni de l’acció duta a terme per Santi Vila, que es va incorporar recentment a la conselleria d’Empresa del Govern català, a fi de depurar les possibles responsabilitats del polític davant la Sala penal del Tribunal Suprem. Insisteixen que la resolució pretén “burlar” la sentència condemnatòria a pesar dels advertiments fets al responsable polític des del jutjat d’Osca, amb respostes als esmentats requeriments fetes “de forma displicent i amb supèrbia”, subratllen.

Sobre això, els lletrats recorden el tuit difós públicament el mes de desembre passat en resposta a un dels requeriments fets, en què afirmava: “rebo notificació de la jutge d’Osca pel litigi de Sixena @museudelleida. Quedo advertit de les responsabilitats penals per complir les lleis del meu país”.

En els seus respectius escrits, enumeren tant els diferents requeriments fets com els actes judicials en els quals es rebutja l’argument esgrimit des de Catalunya en relació amb la catalogació de les peces reclamades i a la impossibilitat de disgregar la col·lecció.

Després de subratllar que la catalogació es va realitzar amb l’ànim de “no tornar els béns a Aragó”, recorden que tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal de Conflictes Jurídics del Suprem van rebutjar els recursos interposats des de Catalunya contra l’execució de la sentència.  També fan referència a una sentència del Tribunal Suprem anglès que resol un litigi contra el Museu Britànic en la qual s’estableix que “no es poden fer col·leccions amb peces alienes”.

Insisteixen que els arguments plasmats en el nou recurs interposat contra l’últim requeriment de la jutge d’Osca, que posa com a data límit per a la devolució dels béns el pròxim 31 de juliol, “ja van ser desestimats i no poden reiterar-se una i altra vegada”.

També adverteixen que tots aquests arguments van ser desestimats “abans, moltíssim abans que l’exconseller Villa, amb palmària mala fe i sense cap perjudici de les seves responsabilitats civils i penals, dictés la seva resolució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen