Art

Cultura

El Cercle de Belles Arts mostra les joves creadores

L’entitat repassa en la seva darrera revista la feina de dones de Ponent que estan fora dels circuits mediàtics

Dona, jove, treballadora i de fora de la bombolla mediàtica de l’àrea metropolitana barcelonina: un còctel que condemna moltes artistes i creadores a un dèficit de visibilitat de la seva obra. Així ho entenen des del Cercle de Belles Arts de Lleida, que ha dedicat en l’últim número de la revista Arts un monogràfic en què presenta algunes d’aquestes ponentines que de manera més o menys anònima, i sovint ben lluny de casa, estan innovant i fent apostes artístiques interessants.

El dossier, elaborat per l’arxivera Teresa Ibars, dona a conèixer la feina de Lily Brick (art urbà), Iona Balcells (actriu), Meritxell Nus (poeta), Alba Cros (realitzadora cinematogràfica, nominada als premis Gaudí), Maria Mora (dansa), Irene López i Isabel Barrios (art en l’àmbit de la salut i de l’esport), Ares Massip (fotògrafa) i Clara Vinyals (cantant i compositora). Totes d’entre vint i trenta anys, i que de moment han passat desapercebudes en el panorama mediàtic cultural malgrat l’interès de la seva obra. “L’art és universal però els artistes de fora de la metròpoli tenen moltes més dificultats que els que estan en els seus circuits”, va explicar Ibars en la presentació del dossier, la setmana passada. “Lleida està molt viva, hi ha molta gent creadora que està fent un molt bon treball en la seua disciplina artística, però en algun cas són més conegudes a Barcelona que a Lleida mateix.”

LA FRASE

Hem volgut posar juntes dones de talent que treballen molt durament però que no tenen ressò
Teresa Ibars
coordinadora del dossier

Doctora de la UdL i millor investigadora del Canadà

D’altra banda, una doctora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (Etsea) de la Universitat de Lleida (UdL), Àngela Cànovas, ha rebut el premi a la millor investigadora jove de la Societat Canadenca de Ciència Animal (CSAS). La jove, que també va completar els seus estudis de grau a la UdL, ha estat guardonada amb el 2017 CSAS Young Research Award at ASAS-CSAS per la seua investigació en genètica animal, que ara duu a terme a la Universitat de Guelph, a Ontario. El jurat ha valorat que en menys de dos anys ha liderat projectes de recerca amb un pressupost que supera els quatre milions de dòlars i ha establert un laboratori i un grup propi d’investigació (Canovas Lab) amb quinze persones contractades a càrrec seu. Així mateix, han valorat que Cànovas sumi més de quaranta articles científics publicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona