cultura

Jazz, flamenc i bossa

Toquinho i Maria Creuza inauguren el Festival de la Porta Ferrada, nou anys després d’una actuació en record de Vinícius de Moraes

Michel Camilo i Tomatito, i Chick Corea amb Béla Fleck actuaran dissabte i diumenge

Aquesta nit, a les 22.30 h, dos dels astres de la bossa nova, la cantant de Bahia Maria Creuza i el guitarrista i compositor Toquinho, inauguren el 55 Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, un dels degans dels festivals estiuencs de música en directe. Habituals als escenaris del nostre país, Toquinho i Creuza recreen moltes de les cançons que van fer eternes amb el poeta carioca i un dels fundadors de la bossa nova Vinícius de Moraes, amb qui van signar un dels moments culminants de la bossa, el concert al cafè La Fusa de Buenos Aires, un disc que ha estat referent també per als amants de la bona música del nostre país. Tots dos van actuar en l’edició del 2016 dels Jardins de Pedralbes, on van evocar aquells himnes llunyans de gairebé fa cinquanta anys, com ara A tonga da mironga do kabuletê, Tristeza, Berimbau, Canto de osanha i Garota de Ipanema, entre moltes altres. La parella de brasilers són vells coneguts dels aficionats de la Porta Ferrada perquè ja van actuar, ara fa exactament nou anys, al mateix escenari del port. El xou, en què els dos músics es mostren en plena forma, està amanit amb anècdotes divertides sobre els anys amb figures com l’esmentat Vinícius de Moraes i els també clàssics de la bossa nova Tom Jobim, Chico Buarque d’Hollanda i Baden Powell, a més dels anys de l’exili durant el tètric període de la dictadura militar brasilera.

El plat fort de la inauguració es complementarà amb dos concerts també d’alt voltatge. Dissabte, dos veterans del festival, el gran pianista dominicà Michel Camilo i el guitarrista flamenc Tomatito, ens acostaran la tercera entrega conjunta, Spain Forever, on es mostren més pletòrics que amb els dos discos anteriors: Spain (2000) i Spain Again (2006). Trenta-tres anys després de conèixer-se a Madrid i quasi dues dècades després d’actuar per primer cop plegats, convidats pel Festival de Jazz de Barcelona, Camilo i Tomatito han tornat a la carretera plegats on reinterpreten temes d’Astor Piazzolla (Oblivion), Erik Satie (Gnoisienne No. 1), Chick Corea (Armando’s Rhumba) i Ennio Morricone (el Love Theme de Cinema Paradiso).

Serà precisament el pianista Chick Corea qui protagonitzà la sessió de diumenge acompanyat del banjo de Béla Fleck. Junts sumen 38 premis Grammy i han signat discos imprescindibles des de fa deu anys: The Enchantment, del 2007, i Two, del 2015. Tal com expliquen els responsables de l’empresa organitzadora The Project, tots dos treballs són “autèntiques fites de la música creativa dels últims temps i en els seus concerts fa anys que s’exhaureixen les entrades en escenaris d’arreu del món.”

Aquests concerts amb figures històriques de la música de talent reuneixen jazz, flamenc i bossa nova. Poca broma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC