Música

festival musical

Ros-Marbà obre la 50a edició dels Festivals de Calonge

El cèlebre director i compositor, resident a Calonge, inaugurarà demà el festival amb l’Orquestra Camera Musicae i Alba Ventura

Aquest any ha fet 80 anys i prepara una òpera sobre Benjamin

El 1980, Antoni Ros-Marbà , que llavors estiuejava a Calonge, declarava en una entrevista a Presència que li va fer Isabel Juanola en aquesta localitat empordanesa: “Els polítics actuals no donen el nivell cultural necessari.” Trenta-set anys després, Ros-Marbà ja no estiueja, sinó que viu a Calonge, i continua pensant més o menys el mateix, amb matisos: “A Catalunya m’he trobat gent culta que ha portat a terme una política cultural força coherent, però en l’àmbit estatal el nivell continua sent molt deficient”, diu el prestigiós director i compositor, nascut a l’Hospitalet de Llobregat el 2 d’abril del 1937, que aquest any ha celebrat, per tant, el seu 80è aniversari. Aquesta fita coincideix amb el 50è aniversari dels Festivals de Música de Calonge, ara coneguts amb la marca { Interludi }, que Ros-Marbà obrirà demà dirigint en el pati d’armes del castell l’Orquestra Camera Musicae i la pianista Alba Ventura (22 h, 25 euros), amb un programa format per obres de Mozart: Concert per a piano i orquestra núm. 9, Jeunehomme, i Simfonia núm. 41, Jupiter. Hi ha un tercer aniversari: Alba Ventura celebra aquest any els 25 anys del se debut amb orquestra, justament interpretant Jeunehomme. I una altra efemèride: malgrat la llarga vinculació de Ros-Marbà amb Calonge, aquest serà el seu debut en el seu festival. “Fins ara no n’havia tingut l’ocasió: he viatjat molt i també és cert que en algunes èpoques no era potser el tipus de festival que jo creia que s’havia de fer”, afirma el músic, que continua tan actiu com sempre i que recentment ha tornat a dirigir el seu curs internacional de direcció d’orquestra, que ha arribar a l’onzena edició a Sant Cugat.

El novembre vinent, Ros-Marbà celebrarà el seu 80è aniversari “amb Ravel” a l’Auditori de Barcelona, en tres concerts amb l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya en què també estrenarà tres obres curtes que ha compost en homenatge a Toldrà, Mompou i Montsalvatge. “Tres persones que vaig estimar molt i amb les quals vaig tenir una relació molt estreta.” I no acaben aquí els projectes del mestre: també ha compost una òpera sobre Walter Benjamin, “un dels intel·lectuals més grans que ha tingut el segle XX”, que espera poder estrenar d’aquí a tres o quatre anys al Gran Teatre del Liceu.

Les altres tres nits del festival

Els Festivals de Música de Calonge estan celebrant la seva 50a edició amb diverses iniciatives, com ara l’edició d’un llibre sobre la seva història, una escultura d’Alvar Suñol que es va inaugurar el 22 d’abril i dues exposicions al castell, una de fotografies i una altra dels cartells de les 50 edicions del degà dels festivals empordanesos, que mai no s’ha deixat de fer.

El festival {Interludi} ha volgut fer també un homenatge a la història i la idiosincràsia dels Festivals de Música de Calonge amb quatre nits temàtiques que representen els quatre estils musicals que han tingut més presència al llarg de la seva història.

Després de la nit clàssica inaugural demà, el festival continuarà el 6 d’agost amb una nit de jazz protagonitzada per Jordi Rossy i Mike Kanan Quartet. El dia 11 d’agost tindrà lloc una nit dedicada a la sardana i la música de cobla, a càrrec de la Principal de la Bisbal, que interpretarà sardanes compostes per músics calongins o dedicades a Calonge. El festival es tancarà el 12 d’agost amb una nit pop, amb Mishima, El Petit de Cal Eril i Pavvla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona