Lletres

societat

novetat editorial

Sinca: “Necessitem més gent que faci el «Cendrós»”

El periodista i escriptor manresà va presentar ahir a la Fundació Valvi la biografia polièdrica de l’home que va internacionalitzar Floïd i va fundar Òmnium

La gent recorda l’aftershave Floïd. El que ja potser no sap és que rere les ampolletes de la popular loció que va marcar més d’una generació hi ha la història de Joan Baptista Cendrós (Barcelona, 1916-1986), empresari, mecenes i catalanista al qual un llibre ara intenta restar part de l’anonimat, saldant així un deute històric.

El cavaller Floïd (Proa) s’ha traduït amb un èxit de vendes a l’altura del personatge, i el seu autor, el periodista i escriptor Genís Sinca, el va presentar ahir a la Fundació Valvi, tot descobrint i ressaltant facetes poc o mal conegudes de Cendrós que recull aquesta voluminosa biografia. Sis-centes pàgines concebudes durant cinc anys d’investigació, proporcionals a la dimensió del protagonista, una figura polièdrica que va destacar com a mecenes i activista cultural a l’ombra del franquisme.

Entre altres, Sinca destaca el paper d’aquells empresaris que com J.B. Cendrós es van implicar i van contribuir tant a establir “una Normalitat”. Normalitat, subratlla, en el sentit de publicar en català –des de traduir les novel·les de James Bond al català fins a publicar en plena dictadura Henry Miller–, fundar amb altres empresaris Òmnium Cultural el 1960 i finançar l’Institut d’Estudis Catalans, Edicions Proa o l’Editorial Aymà i promovent el premi Sant Jordi i la Nit de Santa Llúcia. “Necessitem més gent que faci el Cendrós”, va sentenciar Sinca.

Sobre la pregunta que es fa tothom, per què ens ha restat Cendrós com una figura tan desconeguda, Sinca creu que es deu a dos factors: d’una banda, “l’enveja, típica d’un país petit com el nostre, sumada als molts enemics que tenia i, és clar, al franquisme”; i, de l’altra, “la nostra generació, incapaç de ser prou crítics, de rascar prou, d’anar sense complexos com sí que van fer personatges valents com Cendrós”.

Una exposició, Cendrós, un empresari d’acció! –que es pot visitar fins a l’11 de setembre a l’antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols–, i un documental que s’està gestant contribuiran a atorgar la dimensió que requereix el personatge, van coincidir a dir aquells que ahir van intervenir en la presentació del llibre: Ricard Planas, director de Bonart; Francesc Ten, director dels Serveis Territorials, i Sergi Font, president d’Òmnium. El moment més emotiu de l’acte va ser quan Montserrat Pumarola, vídua de Francesc Ferrer, va entregar a la filla del protagonista, Laura Cendrós, un tros de la senyera que la Guàrdia Urbana va arrencar de la casa familiar de Sant Feliu de Guíxols ara fa cinquanta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri