cultura

societat

exhumació de dalí

El geni surt de la tomba

Executen l’ordre de la jutgessa de Madrid que obliga a treure de la sepultura Salvador Dalí, extreure-li ADN i comparar-lo amb Pilar Abel, la seva pretesa filla

Un tendal protegia de la mirada indiscreta de drons des de la cúpula de vidre

Els dies d’incertesa per si es podria o no exhumar Dalí, finalment van acabar ahir. L’ordre judicial provinent de Madrid que obligava a exhumar-lo es va complir. L’expectació va ser màxima a la plaça Gala i Salvador Dalí. No podia ser d’una altra manera. Treien de la tomba una de les personalitats artístiques més importants dels darrers anys. Vint minuts després que toquessin les vuit del vespre, la comitiva judicial, formada pel forense adscrit al jutjat d’instrucció número 8 de Figueres, la directora de l’Institut de Medicina Legal de Girona, Anna Figueres, una tercera forense i un tècnic d’auxili van ser escortats des dels jutjats de Figueres pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres, fins que van entrar per la porta principal del Teatre Museu Dalí. No van esquivar les càmeres de la premsa ni dels centenars de curiosos que es van aplegar allà. També hi van entrar el doctor Narcís Bardalet, que ho va fer acompanyat de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip. A les portes del museu, Bardalet, el doctor que va embalsamar Dalí el 1989, va assegurar que tenia una barreja de sentiments, entre tristor i expectació per aquest moment històric, però que s’havia de respectar la decisió judicial. També hi va ser l’exalcalde de Figueres Marià Lorca, que va explicar que “Dalí volia que parlessin d’ell, tant bé com malament”, va reconèixer. En tot cas també va afirmar que tenia uns sentiments contraposats en ser conscient que el traurien de la seva tomba: “Me l’estimava molt, i ell també m’estimava, i em sap greu que s’estigui passant aquest moment”, va dir.

Les tasques d’exhumació es presumien molt llargues. Fins a tres hores, com a mínim. I és que no només hi intervenia la comitiva judicial, sinó també obrers que es van encarregar de muntar una grua amb una bastida per aixecar la llosa d’una tona i mitja que hi ha sobre el taüt de zenc on descansa Salvador Dalí. Tot això va passar sota la cúpula de vidre. El moment estava tan zelosament guardat que fins i tot es va encarregar que instal·lessin un tendal sobre on reposa el geni pintor perquè absolutament ningú, ni tan sols drons que poguessin sobrevolar el teatre museu, poguessin captar el moment des de la gran cúpula de vidre del sostre. A l’escenari, tan sols uns pocs privilegiats es van posar sota aquest tendal. Concretament, els tècnics forenses i la lletrada de l’administració de justícia, que van fer ús de totes les mesures d’asèpsia i protecció per a la correcta manipulació de les restes mortals. Ho van fer a tres quarts de deu de la nit, quan es va treure el fèretre de l’interior de la tomba.

“Està ben conservat”

No sabien ben bé en quin estat es trobarien el geni del surrealisme. Tot plegat era tan imprevisible que la funerària Vicens va fer entrar una caixa fúnebre de metacrilat per si s’havia de traslladar el cos a les instal·lacions de l’Institut de Medicina Legal de Girona per fer-li un examen més exhaustiu. Les tasques s’esperaven complicades, fins al punt que els tècnics es van endur tots els instruments necessaris per treure, d’alguna manera o altra, ADN de Salvador Dalí. Podia ser tan senzill com extreure una ungla o un tros de cabell o, en canvi, haver d’extirpar un tros d’os del cadàver. De fet, s’especula amb la possibilitat que la jutgessa de primera instància número 11 de Madrid, que va ordenar l’exhumació de Dalí, no deixi tornar a enterrar el cos del pintor fins que no tingui la certesa que s’hagi pogut treure ADN.

Gairebé a mitjanit, l’alcaldessa va assegurar que el cos de Dalí “està ben conservat” i que “impressiona perquè venen molts records”. També va dir que el cos no se l’endurien, tancant una de les incògnites que hi havia.

Abel, nerviosa

El capítol surrealista d’ahir és un altre de la història que sosté la pitonissa gironina Pilar Abel, la dona que assegura que és filla de Dalí i per això va presentar una demanda de paternitat. A les portes del museu, el seu advocat, Enrique Blánquez, va explicar que Abel estava nerviosa davant d’aquest moment. Depèn del resultat, pot canviar la història. A 100 metres de la cripta es feien apostes entre els curiosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen