Lletres

comerç

Humans ‘vs’ algoritme

El portal Libelista proposa una combinació de venda de llibres en línia i de proximitat amb la participació de llibreries físiques i editorials independents

Es poden comprar títols exhaurits o descatalogats gràcies al gran fons editorial

S’ha presentat de manera oficial el portal Libelista de venda en línia de llibres digitals i de paper, “després d’uns anys de proves a foc lent i fruit d’una llarga reflexió”, va declarar Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya. Libelista està actiu al 100% des de principis d’aquest any.

El mateix Daura va resumir l’origen del projecte. El 2012, al llarg d’un congrés de llibreters, un sector dels participants va jugar a Pere i el llop assegurant que el format de llibres digitals acabaria amb els de paper i es va posar en marxa Liberdrac, només per a llibres digitals. A partir del 2015 es va modificar fins a arribar a ser Libelista. “El creixement del mercat digital no ha estat el pronosticat, el paper sobreviu, però això no treu que cal entrar en l’e-comerç”, va afegir Daura.

Àurea Juan, una dels responsables del portal, va explicar que “no només volem ser un recipient de llibres, volem generar informació cultural; per exemple, hi ha seccions com ara Llibreria de la quinzena i El petit libelista, dedicat a la literatura infantil i juvenil”. Per aquest motiu hi participen 140 llibreries que, de manera personal, recomanen llibres sense tenir en compte criteris de vendes o de poders editorials. Sense algoritmes que recomanin literatura de manera robòtica i que no estimulen el lector a anar més enllà del que ja coneix o li agrada.

Libelista és un portal de venda de llibres en línia, sí, però “no és com Amazon, que és un distribuïdor de llibres i no aporta res més; Libelista crea una xarxa que té molt present la llibreria física i les informacions que inciten a llegir”, va declarar l’editora de Raig Verd, Laura Huerga, que no havia entrat en la venda en línia “perquè vull que els lectors comprin a les llibreries”. Per ella, “Libelista alimenta la bibliodiversitat, que és el que busquem els editors amb vocació cultural i no de vendre exemplars”.

Paula Jarrin, llibretera d’Al·lots, especialitzada en infantil i juvenil, va exemplificar perquè forma part del projecte: “A la llibreria podíem gestionar la nostra venda en línia? No. Però ens podíem sumar a una xarxa ja creada”. Una opció que no entra en conflicte perquè “no competeixo amb les altres llibreries, som companys”.

Hi ha un web en català (Libelista.cat) i un en castellà (Libelista.com) “amb continguts i col·laboradors diferents”, va dir Juan. Tenen 350.000 referències de llibres en paper i 70.000 de digitals i es poden comprar títols exhaurits o descatalogats gràcies al fons editorial col·lectiu. A més, estan estudiant l’opció d’obrir la porta al mercat de l’autoedició. Quan es compra un llibre de paper (el digital es rep automàticament) es pot rebre al domicili en un termini de 3 o 4 dies (cost de ports: 3,40 euros) o bé es pot recollir a la llibreria assignada per proximitat.

En el projecte hi participen inversors del sector i l’Institut Català de les Empreses Culturals però, perquè sigui rendible, “cal donar temps, potser uns tres anys de marge, i tenir paciència”, va recomanar Jarrin. I és que l’aposta és clarament cultural, més que no econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol