Música

municipal

Lleida celebra els 150 anys del naixement de Granados

La Paeria col·loca un plafó commemoratiu davant de la casa on va néixer, el 27 de juliol del 1867, el pianista i compositor lleidatà

Ahir va fer exactament 150 anys del naixement, en una casa del carrer Cavallers (cantonada amb el carrer Tallada) de Lleida, el compositor i pianista Enric Granados. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Lleida va convocar les entitats que han participat aquest any i l’any passat en les celebracions del centenari de la mort de Granados (2016) i en el 150è aniversari del seu naixement (2017) a un itinerari d’homenatge al músic lleidatà.

La ruta tenia com a objectiu la casa natal de Granados. Allà s’hi va descobrir un plafó amb informació on s’identifica l’edifici. Durant l’itinerari, també es va fer una ofrena floral davant del monument a Enric Granados que hi ha a l’esplanada davant de la Seu Vella, i s’hi van interpretar algunes peces del compositor.

A la tarda, també es va fer un acte d’homenatge davant de l’Auditori Enric Granados.

Són els darrers actes de dos anys intensos de record i homenatge al músic lleidatà. Durant el 2016, centenari de la seva mort, es va celebrar l’Any Granados, que va arrencar amb l’estrena a Lleida de la versió en piano de Goyescas, primer d’una sèrie de concerts que es van estendre a Cervera, al Palau de la Música de Barcelona, a l’Auditori de Barcelona i al Liceu, així com a Madrid, Nova York i Londres, entre altres ciutats amb les quals Granados va tenir vinculació, a càrrec de José Menor i d’altres reconeguts músics.

El món coral lleidatà també li va fer un homenatge, amb un gran concert organitzat per l’Orfeó Lleidatà en el qual van participar totes les corals de la ciutat.

L’Any Granados es va prorrogar a aquest 2017 per celebrar també el 150è aniversari del naixement del músic, durant el primer semestre d’aquest any. La principal activitat ha estat una gran exposició que s’ha pogut visitar fins al mes d’abril al Museu de Lleida, que feia un recorregut pel vessant més pluridisciplinari de Granados. A més de compositor, va ser instrumentista i va estar molt relacionat amb les altres expressions artístiques de la seva època. L’exposició partia del moment en què Enric Granados va arribar a París, l’any 1887, quan feia pocs mesos que la Torre Eiffel s’havia començat a construir, fins a la seva recerca d’art total, unint música, literatura i pintura. Amb els actes d’ahir en commemoració del dia del seu naixement, es tanquen les principals activitats de record de Lleida a un dels seus ciutadans universals.

LES DATES

24-5-1916
Va morir
al canal de la Mànega quan un submarí alemany va torpedinar el vaixell amb el qual tornava dels Estats Units.
11-3-1911
Va estrenar
l’òpera ‘Goyescas’ al Palau de la Música Catalana. Es va convertir en una peça emblemàtica.
27-7-1867
Va néixer
Enric Granados Campiña, de mare càntabra i pare cubà. El pare era militar i estava destinat a Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA