Circ

festival de circ

El Festival Internacional del Circ, de Figueres a Girona

La setena edició es farà del 22 al 26 de febrer al camp de Mart de la Devesa

El risc de la tramuntana, sense la “il·lusió” del museu del circ, ha propiciat el trasllat

Després de mesos d’intenses negociacions amb l’Ajuntament de Figueres, en què la creació del museu del circ era una peça clau per a la continuïtat del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or a la capital empordanesa, la direcció del festival ha decidit traslladar aquest esdeveniment a Girona. La setena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, creat i dirigit pel figuerenc Genís Matabosch, tindrà lloc al camp de Mart de la Devesa de Girona entre els dies 22 i 26 de febrer del 2018. Així ho va anunciar ahir l’organització del festival en un comunicat, en el qual també s’informava que les 30.000 entrades per a les diferents funcions programades es posaran a la venda el dijous 3 d’agost a través del web www.festivaldelcirc.com . “Prèviament els espectadors d’anteriors edicions hauran tingut la possibilitat d’adquirir-les de manera preferent”, s’hi afegia.

Aquesta setena edició del festival, emmarcada en els actes europeus de commemoració dels 250 anys del naixement del circ, inclourà 24 atraccions inèdites a Europa que competiran davant d’un jurat format per experts internacionals per aconseguir un dels Elefants d’Or dalinians, els trofeus del festival.

Fins ara han confirmat la seva presència el Gran Circ estatal de Rússia, el Circ Nacional de Vietnam i el Circ Nacional de Pyongyang, que presentaran al festival les seves noves troupes d’acròbates. La resta de la programació es presentarà a la tardor.

El vent, un risc real

Genís Matabosch insisteix que el principal motiu per deixar Figueres ha estat la tramuntana, que feia perillar les instal·lacions del circ. “Potser hi ha gent que això de la tramuntana li sembla una excusa, però ha estat la raó principal i fonamental per marxar de Figueres. Era una bogeria. Si abans de començar haguéssim fet un estudi de viabilitat del festival, segurament no hauríem triat Figueres, però la majoria de l’equip organitzatiu som de Figueres, i aquest factor va pesar molt en aquell moment”, explica Matabosch, president de la Circus Arts Foundation. “En un festival com el nostre, que depèn en un 65% del seu pressupost dels ingressos de taquilla, haver de suspendre una sola representació ens podia enfonsar, econòmicament parlant. Que el vent arribi als 90 km per hora al mes de febrer a Figueres no és un fet excepcional que passi cada vint anys, sinó que és força corrent. Durant els dies del festival jo havia de mirar cada dia el web Windguru, que és el que consulten els surfistes, i vam estar molt a prop de cancel·lar funcions.”

Llavors, per què van aguantar sis anys a Figueres? “La il·lusió de crear el museu europeu del circ a la Casa Nouvilas de Figueres era com una bena que ens tapava els ulls. A més, tot el que el festival ha assolit fins ara s’ha aconseguit gràcies a Figueres, on va provocar un entusiasme col·lectiu que probablement la ciutat havia viscut molt poques vegades.” Una altra cosa és la posició d’alguns grups municipals, segons Matabosch: “Després del ple extraordinari, les coses van quedar molt clares. Una part de l’oposició municipal va canviar el seu discurs d’un dia per l’altre.”

Tenint en compte que la continuïtat del festival a Figueres estava molt vinculada al museu, s’ha de veure si aquest projecte es trasllada també a Girona: “Ara mateix no hi penso perquè hem hagut de treballar com bojos per moure tota la logística del festival en pocs dies. El festival es trobava en via morta i la prioritat ara era salvar-lo. Però som ambiciosos i ens agradaria tenir el millor festival del món i anar més enllà, i Girona no només ens ofereix un emplaçament meravellós sinó que també ens obre moltes opcions complementàries. Això sí, una de les coses que he après a Figueres és que el museu ha de ser privat en tots els sentits, i trobar inversors pot ser més fàcil a Girona.”

De moment, Matabosch pensa mantenir el Gran Circ de Nadal –que tindrà lloc del 26 al 31 de desembre al pavelló de Fontajau– i el festival, que començarà menys de dos mesos després. En declaracions a l’ACN, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va celebrar l’arribada del festival a la ciutat, però també va deixar clar que l’Ajuntament no farà aportacions econòmiques per fer el museu. “Si es tractés d’una iniciativa privada estaríem encantats, però ara mateix no estem en disposició de posar diners per al museu.”

Oposició de la CUP

La CUP-Crida per Girona es va manifestar ahir “en contra que el Festival del Circ i el seu museu puguin acabar a la ciutat”, i va denunciar “la manca d’informació i transparència per part del govern sociovergent en tot aquest afer”. La CUP-Crida per Girona no vol que “s’inverteixin recursos municipals en aquest projecte privat”.

LES REACCIONS

La ciutat de Figueres no hi guanyava res amb la marxa i, en canvi, sí que hi perd
Maria Àngels Olmedo
REGIDORA PORTAVEU DEL PP
On el PSC garanteix estabilitat les coses rutllen. Lamentem la marxa del circ a Girona
Pere Casellas
REGIDOR Portaveu del PSC
Matabosch ara dissocia festival i museu i dona la culpa al vent. A què treia cap el xantatge?
Òscar Vergés
REGIDOR DE COMPROMÍS D’ESQUERRES PER FIGUERES

Felip culpa els opositors de la marxa de Figueres

Joan Puntí

La reacció del govern de Figueres a l’anunci de la marxa del Festival del Circ de Figueres es va centrar a culpabilitzar tots aquells que s’hi han oposat, sense donar cap resposta a l’argumentació del promotor, Genís Matabosch, que es refereix a la tramuntana com la causant de la decisió final de marxar de l’Alt Empordà.

En el comunicat per escrit del govern de Figueres s’assegura que l’anunci constata “un fet molt trist per a la ciutat de Figueres”, i es referma la convicció que Figueres podia acollir “el projecte d’un museu del circ com a centre d’activitats i dinamització econòmica, turística i cultural de la ciutat”.

Segons el parer del govern, el projecte del circ a Figueres “es perd” per la voluntat d’un sector de la ciutat que sempre ha mantingut una posició contrària, que “fins i tot l’ha menyspreat i ridiculitzat”. En la llista de culpables, també s’hi assenyalen els partits polítics que s’hi han oposat “només perquè és un projecte del govern de Marta Felip”, i els que “s’han amagat sota l’abstenció o per la dilació” i els que s’hi han “posat de perfil, deixant que ho decideixi una consulta ciutadana”.

S’assegura, a través del comunicat, que Girona és una ciutat que “aposta fort pels projectes de ciutat” i que hi haurà “ben a prop festival i museu del circ”.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, desitja “el millor als promotors del Festival del Circ i a un futur museu del circ a Girona, que de ben segur, amb la qualitat, singularitat i solvència del seu projecte, que han demostrat a la ciutat de Figueres, aconseguiran molts èxits”.

Les primeres reaccions des de l’oposició van arribar en boca del regidor de CExF, Òscar Vergés: “Matabosch ara dissocia festival i museu i dona la culpa a la tramuntana. A què treia cap el xantatge?” Per la seva banda, Pere Casellas (PSC) va lamentar la marxa del festival a Girona i va dir: “On el PSC garanteix estabilitat les coses rutllen.” Així mateix, la regidora del PP, Maria Àngels Olmedo, va afirmar que “la ciutat de Figueres no hi guanyava res amb la marxa i, en canvi, sí que hi perd.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona