Patrimoni

Territori

Palau de vocació pública

passat

L’edifici del Palau Llobera, que té més de sis-cents anys, va néixer com a hospital per a pobres i ha tingut diversos usos al llarg de la seva història, sempre de caràcter públic

Des del 1989 és la seu del Consell Comarcal del Solsonès, l’arxiu comarcal i l’oficina de turisme

Fa cinc anys es va recuperar l’accés principal de l’edifici històric

Francesca de Llobera,filla de mercaders, va deixar el seu llegat perquè es construís un hospital per a pobres

“L’Hospital d’en Llobera és, després de la catedral i els seus annexos, l’edifici més remarcable del nucli urbà històric de Solsona.” Així descriu l’historiador Ramon Planes Albets la importància d’aquest monument solsoní en el seu llibre L’Hospital d’en Llobera. Lectures d’història de Solsona (Fòrum d’Aprofundiment Democràtic, 2016). El també conegut com a Palau Llobera, no té només importància arquitectònica sinó també històric per a la ciutat de Solsona. Des del 1989 el Consell Comarcal del Solsonès, l’arxiu comarcal i l’oficina de turisme, però al llarg de la seva història ha tingut diversos usos, tots de caràcter públic. Va néixer com a hospital i asil de pobres i vells i al llarg de la seva història ha estat universitat, col·legi i seminari.

L’Hospital d’en Llobera va ser fundat el 1411 i va ser construït durant la primera meitat del segle XV. El va fer aixecar Francesca de Llobera, filla de mercaders i descendent dels vescomtes de Cardona, que en va deixar el llegat per a la construcció d’un hospital de pobres. Segons explica l’historiador Ramon Planes, de fet, Francesca de Llobera va seguir l’encàrrec del seu pare, Ramon de Llobera, que volia que el seu llegat es destinés a aquest objectiu si ella no tenia descendents.

L’edifici va acollir l’hospital i asil per a pobres i vells que havia volgut la família Llobera, fins que el 1614 l’orde dels dominics el va convertir en convent i alhora en col·legi on s’ensenyava filosofia i teologia. Pocs anys més tard, el 1620, s’hi va fundar la Universitat Literària de Solsona, fins que Felip V, el 1717, la va suprimir. També va ser Universitat Carlista durant un període curt de temps. El 1846 s’hi va instal·lar el seminari, i del 1912 al 1929 s’hi van tornar a instal·lar els dominics. Aquell any s’hi va fundar l’Escola del Sagrat Cor, que va haver de suspendre l’ensenyament durant la Guerra Civil, però el va reprendre després.

L’últim canvi que ha viscut aquest històric immoble va ser el 1989, quan el Consell Comarcal del Solsonès va comprar l’edifici al Bisbat i va iniciar-ne una restauració. Després de les obres, el 1992, el Consell Comarcal s’hi va traslladar definitivament i encara s’hi manté. L’edifici també acull l’arxiu comarcal, l’oficina de turisme i la seu d’Aigües del Solsonès. El 2011, l’any en què l’edifici complia 600 anys de la fundació del Palau Llobera, es van acabar unes obres per recuperar l’entrada principal de l’edifici, ja que fins llavors al Consell Comarcal s’hi accedia des d’una porta lateral. També es va remodelar la planta baixa, la part noble de l’edifici.

L’edifici del carrer Dominics –situat al nucli històric de Solsona – està protegit com a bé cultural d’interès local. És d’estil gòtic tardà. Pel que fa al seu interès arquitectònic, Patrimoni de la Generalitat el defineix com un “edifici públic, gran i sumptuós, fet tot de pedra picada i de tres plantes” i com un “bell exemplar de l’arquitectura catalana del segle XV, amb l’estructura clàssica de les cases senyorials de l’època”. Hi destaquen un pati obert al centre, l’escala sobre-volta i una galeria volada sobre el pati i sostinguda per mènsules. A la planta baixa hi ha les naus laterals, amb volta de canó apuntada. La porta que dona accés des del carrer és renaixentista (1641). A la façana principal hi ha una gran portalada amb dovelles i obertures que donaven llum a les naus interiors. A la segona planta hi queden restes d’un finestral gòtic. El segle passat es va afegir una ala annexa a l’edifici gòtic.

El Palau Llobera és un dels edificis més importants i més emblemàtics de Solsona, i la seva història i els diversos usos de caràcter civil que ha tingut al llarg de la seva vida van lligats a la història de la ciutat. Un palau amb una clara vocació pública.

Any de construcció 1411 Estil gòtic Any de rehabilitació 1989 Ús original Hospital i asil de pobres i vells Ús actual Seu del Consell Comarcal del Solsonès, arxiu comarcal i oficina de turisme Situació C/ Dominics, 12 Municipi Solsona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA