Cultura

Jornades sobre el valor del castell de València d’Àneu

El setembre es debatrà durant quatre dies sobre la necessitat de restaurar el patrimoni com a factor de desenvolupament, amb les fortificacions de la vall d’Àneu com a eix central

A la vall d’Àneu es faran al setembre unes jornades sobre patrimoni i desenvolupament amb l’objectiu de valorar el territori aneuenc mitjançant l’interès paisatgístic i patrimonial del castell de València d’Àneu i la resta de fortificacions medievals del territori. Del 14 al 17 de setembre es debatrà, a les planes de Son, sobre la necessitat de restaurar la identitat a través del patrimoni, el patrimoni com a factor de desenvolupament i els valors socials del patrimoni.

Les jornades s’estructuraran en quatre eixos: patrimonialització, activitat turística, paisatge i patrimoni. El castell de València d’Àneu, que ha començat les visites per segon any consecutiu, en serà el gran protagonista i les actuacions fetes en el conjunt històric un bon punt de partida per debatre sobre com projectar cap al futur les possibilitats dels elements de patrimoni històric.

Les jornades centren l’àmbit d’estudi i reflexió en la comarca del Pallars Sobirà i, en detall, en el territori de la vall d’Àneu, posant-lo en relació amb altres zones del territori estatal i de fora de l’Estat, on el valor patrimonial en les diverses escales, sigui de territori, edificis o altres elements auxiliars, s’han protegit i delimitat, determinant els seus elements essencials i s’han adaptat a nous usos.

El president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, ha explicat que les actuacions fetes en el conjunt històric del castell de València d’Àneu, amb el seu entorn, des dels anys noranta del segle passat, i les vicissituds tècniques i socials que s’hi han associat constitueixen una bona mostra d’aquestes paradoxes, virtuts i defectes. Rella hi afegeix que, per tant, són un bon punt de partida per debatre sobre com projectar cap al futur les possibilitats dels elements de patrimoni històric per tal d’aconseguir la complicitat dels sectors socials i la comprensió de les seves potencialitats en la formació de la identitat i el desenvolupament del territori.

Durant els quatre dies de jornades hi haurà fins a 24 ponències. Una versarà sobre les intervencions de restauració del castell de València d’Àneu que s’han dut a terme durant el període comprés entre els anys 2010 i 2015 i que han tingut l’objectiu principal de recuperar i realçar l’àmbit del recinte sobirà del castell, completant les tasques d’excavació i consolidació començades l’any 1992, garantir l’estabilitat dels murs i fer-lo comprensible als visitants. La intervenció s’ha desenvolupat en tres etapes consecutives que han permès recuperar el perímetre emmurallat del recinte sobirà, descobrir i consolidar les muralles del sector nord i nord-est que es trobaven amb superposició de terres. S’ha recuperat la imatge de conjunt amb l’accés original al recinte sobirà per la façana sud del castell. Aquestes intervencions han permès fer-lo visitable al públic i que es converteixi en el veritable revulsiu de turisme cultural de la vall d’Àneu, segons Rella.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.