Patrimoni

Cultura

L’Escala compra la casa de Víctor Català i en rep el fons

El nebot de Caterina Albert, marmessor de l’herència, cedeix a l’Ajuntament dibuixos, pintures, escultures, primeres edicions, llibres dedicats, fotografies, epistolari i manuscrits originals

El consistori pagarà 375.000 euros pel Jardí del Clos del Pastor

El marmessor de l’herència de l’escriptora Caterina Albert i Paradís, coneguda com a Víctor Català, el seu nebot Lluís Albert, va signar ahir un conveni amb l’Ajuntament de l’Escala per cedir-li gratuïtament la totalitat dels fons personals de l’escriptora i també per vendre al consistori la finca urbana coneguda com el Jardí del Clos del Pastor, situada al carrer Lluís Albert, número 11, de l’Escala. Per aquesta finca, l’Ajuntament li pagarà 375.000 euros i es compromet a assumir el museu arxiu que hi té la seu i a tenir cura de la divulgació de l’obra de l’autora, que va morir l’any 1966. El fons personal de l’escriptora està compost per dibuixos, pintures, escultures, peces arqueològiques, primeres edicions, llibres dedicats a la seva biografia, fotografies familiars, reculls de premsa, figures de fang i guix, epistolari i manuscrits originals de la seva obra.

L’acte de signatura del conveni es va celebrar solemnement a la sala de plens del consistori, amb la presència de personalitats diverses del món de la cultura, familiars de Víctor Català i la majoria d’alcaldes de la població de les últimes dècades, així com el president del Conca, Carles Duarte, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, que hi va assistir en representació del conseller de Cultura de la Generalitat.

L’alcalde de la població, Víctor Puga, va defensar que l’obra de Caterina Albert mereix un impuls a partir de la titularitat pública i va explicar que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament ja està treballant en un projecte global que reivindiqui l’obra i la divulgui, i que alhora faciliti l’accés de tots els investigadors al fons amb l’objectiu de contribuir a posar en relleu l’obra.

Entre altres novetats, Puga va anunciar que una part del fons podria anar a parar a l’edifici de l’Alfolí de la Sal, atès que les condicions de temperatura, humitat i llum actuals del museu arxiu són “millorables”. “El Clos del Pastor, el jardí modernista i el museu arxiu tenen unes possibilitats immenses”, va assenyalar Puga, que va confirmar la voluntat que el museu arxiu es converteixi en un centre de difusió des del qual s’organitzin tot tipus de manifestacions culturals artístiques, musicals i recitals de poesia. “És un espai que hem de cuidar i mimar”, va assegurar al marmessor moments després de signar el conveni que valida el traspàs i que es ratificarà amb les corresponents actes notarials en les pròximes setmanes.

Càtedra Víctor Català

També es va aprofitar la solemnitat de l’acte per anunciar la voluntat de convertir en una realitat la creació d’una càtedra que portaria el nom de Caterina Albert, una tasca que es faria conjuntament amb la Universitat de Girona. L’acord es va presentar com la culminació d’un llarg període de negociacions que va acabar satisfactòriament per a tots.

Lluís Albert és el marmessor de l’herència literària de la seva tia per voluntat de la mateixa escriptora i també gràcies a l’entesa amb els seus dos germans, Maria Dolors i Francesc, que hi van renunciar en el moment de la transmissió patrimonial en favor de Lluís Albert, que ahir va agrair el gest fet ja fa molts anys.

Puga va subratllar la generositat del gestor legal del patrimoni de Caterina Albert i va destacar la bona sintonia que havia tingut amb el compositor i amb tota la família.

LES FRASES

L’alcalde Víctor Puga ha estat el promotor d’un acord acceptable per a les dues parts
Lluís Albert
Marmessor del llegat de Caterina Albert i nebot seu
El Clos del Pastor, el jardí modernista i el museu arxiu tenen unes possibilitats immenses
Víctor Puga
Alcalde de l’Escala
El patrimoni i el llegat que representa per a Catalunya és un referent en la nostra història social i literària
Eugènia Serra
directora de la biblioteca de catalunya

“Un dia feliç i transcendent”

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, va assegurar que ahir era un dia feliç per a l’Escala i també per a Catalunya. “El patrimoni i el llegat que representa Caterina Albert i Paradís per a Catalunya és un referent en la nostra història social i literària”, va assenyalar. Serra va anar més enllà de la vàlua literària del patrimoni escrit llegat per l’escriptora i en va remarcar el vessant social. Es va referir al coratge com a dona i a la modernitat com a escriptora que va suposar: “Va haver de viure i desenvolupar la seva activitat en un moment difícil pel fet de ser dona.” En nom de la biblioteca i de la conselleria de Cultura, es va comprometre a donar tot el suport possible perquè el llegat de Caterina Albert sigui “conegut i reconegut”, i es va manifestar partidària de veure el dia d’ahir com un moment transcendent. A més, va verbalitzar el desig que hi hagi més accions com aquesta perquè el nostre patrimoni literari i artístic no es perdi i es pugui difondre a les noves generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA