cultura

LLUÍS CERAROLS

DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS DEL DEPARTAMENT DE CULTURA A LA CATALUNYA CENTRAL

“Osona i el Bages molts cops es donen l’esquena

“Crec que estaria bé generar un cert sentit d’unitat a la Catalunya Central”

“Aquest càrrec entenc que hauria de ser molt sensible a totes les propostes cíviques que venen de la societat civil”

“Ara el que falta és que no falli la gent, que no ens agafi mandra o por”

Professor i exalcalde
Lluís Cerarols Cortina (Calders, 1957) és llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB. Ha estat alcalde de Calders (2011-2015) i regidor del municipi (1983-1987), i professor als instituts Llobregat de Sallent, Lluís de Peguera de Manresa, Cirvianum de Torelló i Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. És membre d’Òmnium.
Cultura és on sempre tothom retalla una mica, és una condició històrica que hem de mirar de superar

El 14 de juliol, Lluís Cerarols va ser nomenat nou director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central en substitució de Maria Àngels Blasco.

Amb quin objectiu entoma el càrrec tenint en compte que potser no disposarà ni de cent dies de gràcia?
Cent dies potser sí, perquè suposant que hi hagi una evolució normal, passi el que passi l’1 d’octubre penso que després hi hauria unes futures eleccions i, fins allà al març, la cosa suposo que es mantindrà tal com està. Aquest càrrec entenc que hauria de ser molt sensible a totes les propostes cíviques que venen de la societat civil: poder-les canalitzar i donar-hi sortida.
Hi ha cap aspecte en què li agradaria fer especial incidència?
El que crec que estaria bé generar és un cert sentit d’unitat a la Catalunya Central. Osona i el Bages molts cops es donen l’esquena, tot i que ara hi hagi la Universitat, per exemple. La gent de Manresa va poc a Vic i a l’inversa. En això sí que penso que es pot fer algun intent. Es tractaria de reafirmar-nos com a espai de la Catalunya Central, perquè té una personalitat pròpia, recursos i gent. Formar part del col·lectiu de la Catalunya Central, on hauríem de mirar de guanyar autoestima de pertànyer, crec que ajudaria a fer contrapès a la força que té Barcelona i l’àrea metropolitana.
Es considera bon coneixedor d’aquest territori?
Sóc de Calders, i del Bages i del Moianès sí que en tinc un coneixement molt clar. D’Osona, força, perquè des del Moianès sempre hem tingut relació amb Vic i amb pobles de la plana, no és una comarca estranya per nosaltres. El Berguedà també m’és una mica conegut; del Solsonès, alguns aspectes sí i altres no; i la comarca que m’és més desconeguda potser és l’Anoia, tot i que espero aprovar l’assignatura...
Hi ha alguna qüestió sobre la qual ja hagi intervingut?
La primera setmana hi va haver comissió de patrimoni i es va fer una consulta prèvia des de l’Ajuntament de Vic sobre la possibilitat de posar una antena de telefonia mòbil al campanar de la catedral. Des de la comissió no es va veure adequat o, en tot cas, no d’aquella manera, perquè hi anaven moltes antenes.
La seva experiència com a alcalde de Calders l’ajudarà a entendre millor els ajuntaments?
N’estic convençut, perquè quan fas d’alcalde estàs en contacte directe amb la població i no hi ha res al davant que faci de filtre. Això et dóna molta capacitat per entendre com de complexa pot ser la gestió dels municipis.
Als ajuntaments, Cultura continua sent el parent pobre?
No només als ajuntaments, sinó a la Generalitat i a tants llocs, llastimosament. Cultura és on sempre tothom retalla una mica, és una condició històrica que hem de mirar de superar. La cultura és essencial per a un país.
Amb el seu nomenament, el Moianès en sortirà especialment beneficiat, de Cultura?
No ho crec, perquè amb tota la discreció del món i des del meu desconeixement, crec que el marge de maniobra que es pot tenir des de la delegació no és gaire gran. En tot cas, s’ha de procurar ser equànime.
Com a membre d’Òmnium, com veu el procés?
Per part del govern jo veig que hi ha una clara determinació de tirar això endavant. Ara el que falta és que no falli la gent, que no ens agafi mandra o por.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia