Patrimoni

Municipal

Tornabous vol gestionar El Molí de l’Espígol perquè diu que està abandonat

Denuncien que fa més de dos anys que no s’hi fa cap actuació arqueològica i que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural no en fa promoció

L’Ajuntament de Tornabous es vol fer càrrec de la gestió del Poblat Ibèric del Molí de l’Espígol, dins el seu terme municipal. L’alcalde, Amadeu Ros, assegura que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, entitat de la qual en depèn la gestió, no en fa promoció i que el té abandonat. Per això, Ros en demanarà la gestió municipal a la Generalitat. “Ja hem parlat amb la Universitat de Lleida perquè, si ens la concedeixen, ells es puguin fer càrrec tant de la gestió com de les excavacions”, explica.

També va denunciar que fa més de dos anys que el Museu d’Arqueologia de Catalunya, responsable del jaciment, no hi fa cap actuació. Calculen que s’hi ha excavat una tercera part de la superfície.

L’historiador Josep Tarragona va recordar la importància d’aquest jaciment que alguns estudiosos asseguren que podria haver estat la capital dels ilergets anomenada Athanagia. “No estem parlant d’un jaciment qualsevol, és tracta del jaciment arqueològic que probablement és el més important després d’Empúries”, va assenyalar.

En el consistori també van assegurar que l’edifici que fa de Centre d’Interpretació també presenta un aspecte d’abandó.

Actualment una empresa privada s’encarrega de les visites. Durant el mes de juliol ha obert al públic un cap de setmana. A l’agost té previst fer-ho els dies 19 i 20 en horari de matí i tarda, a banda de les visites concertades.

Centre del Tarròs

Tornabous també vol augmentar el nombre de visites al Centre d’Interpretació Lluís Companys, situat al Tarròs. Fins ara, només es podia visitar de manera concertada, però a partir d’ara obrirà portes de dijous a diumenge de 9.00 h a 13.00 h, a més de les visites que estiguin programades en un altre horari. Segons va explicar Amadeu Ros, d’aquesta manera es vol arribar a triplicar el nombre de visites que rep el centre que, actualment, és de cap a un miler a l’any.

Amb l’objectiu de divulgar la figura del president Companys entre els més joves, el centre i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat treballen en el disseny d’un projecte educatiu que el donaria a conèixer a l’alumnat de les diferents escoles de Catalunya.

El centre es va inaugurar al juliol del 2014, al costat del monument que el president Companys té al seu poble natal. Aquest espai de record va ser objecte d’un atac vandàlic el 2015 amb pintades, però des que s’hi van instal·lar càmeres no s’ha repetit cap bretolada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia