Lletres

Cultura

Darnius recorda Gironella

La localitat natal de l’escriptor celebrarà el centenari del seu naixement amb un ampli programa d’actes, que s’obrirà diumenge vinent amb la inauguració d’una exposició

També s’han previst actes a la ciutat, el 2018

L’Ajuntament de Darnius ha organitzat un ampli programa d’actes per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor Josep Maria Gironella Pous, fill predilecte de la localitat altempordanesa, on va néixer el 31 de desembre del 1917. L’escriptor gironí “més llegit del segle passat”, gràcies a l’èxit –sis milions d’exemplars venuts– de la tetralogia sobre la Guerra Civil que inclou Los cipreses creen en Dios (1953), Un millón de muertos (1961), Ha estallado la paz (1966) i Los hombres lloran solos (1986), serà homenatjat amb tota una sèrie d’activitats, coordinades per Pere Perxés i Josep Víctor Gay, que s’obriran diumenge vinent (11.30 h) amb la inauguració d’una mostra sobre la vida i l’obra de Girona, a la sala d’exposicions municipal. Aquesta exposició estarà oberta fins al 31 de desembre –tots els dies fins a l’11 de setembre i després només els caps de setmana i els festius– i està previst que posteriorment visiti també Girona.

L’Any Gironella continuarà a Darnius el dimarts 15 d’agost amb una cantada d’havaneres que tindrà lloc a la plaça Major (22 h), amb Els Pescadors de l’Escala, que interpretaran alguns dels clàssics del compositor José Luis Ortega Monasterio, gran amic de Gironella.

El 16 de setembre, l’historiador Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, oferirà la conferència Josep Maria Gironella i la ciutat de Girona (19 h) a la sala de plens de l’ajuntament, com totes les xerrades previstes. El diumenge 17 de setembre tindrà lloc a la plaça Major una partida simultània d’escacs (11 h), perquè Gironella havia practicat aquest esport.

El cicle de conferències continuarà amb En què creia Josep Ma. Gironella, a càrrec de Mn. Jaume Aymar, director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, el 23 de setembre; Josep Ma. Gironella, editor, de Joaquim Vidal, president de la Fundació Valvi, el 30 de setembre, i Lectura de Josep Maria Gironella, que Joan Domènech, president de la Fundació Bertrana, oferirà. El 13 d’octubre hi haurà un diàleg obert entre la germana de l’escriptor, Carme Gironella, i el periodista Josep Maria Bernils, i el 3 de novembre es projectarà la pel·lícula Amor adolescente, de Jordi Lladó, amb un guió de Gironella. El 30 de desembre es tancarà l’Any Gironella amb un concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.

Fill predilecte amb sala pròpia a l’ajuntament

X.C

Josep Maria Gironella va viure pocs anys a Darnius, però sempre va mantenir els vincles amb la seva localitat natal, que el 1983 el va nomenar fill predilecte, coincidint amb la celebració del mil·lenari del municipi. L’any 2004, un any després que l’escriptor morís al seu domicili d’Arenys de Mar, la seva vídua, Magda Castanyer, va donar a l’Ajuntament de Darnius tots els elements que hi havia al despatx de Gironella, entre els quals vora 150 llibres i la seva màquina d’escriure –i un escut del Reial Club Deportiu Espanyol–, i el seu lloc de treball es va reconstruir a la sala Josep Maria Gironella, just al costat del despatx de l’alcalde.

En aquesta sala tindrà lloc el 28 d’octubre, de manera excepcional, una reunió del club de lectura de Darnius, per comentar la primera novel·la de Gironella, Un hombre (1946, premi Nadal), en un col·loqui obert al públic moderat per J. Víctor Gay.

Per a l’any vinent es prepara també un cicle de conferències a Girona sobre l’obra de Gironella, a càrrec d’Enric Mirambell, Sílvia Planas, Joan Boadas i Dolors Vidal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA