Patrimoni

Memòria Històrica

Ruta per les guerres

La Paeria encarrega l’inventari dels primers 25 vestigis de la Guerra Civil a la ciutat, complint amb la moció aprovada el 2016

El projecte vol créixer identificant espais i restes d’altres conflictes que va patir Lleida

La Paeria ha encarregat l’inventari dels primers 25 elements de patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil a Lleida per conservar-los i difondre’ls. La selecció l’està fent un grup d’experts de la Universitat de Lleida, i l’Ajuntament preveu tenir-lo a la tardor. L’encàrrec s’ha fet arran d’una moció promoguda pel Centre Excursionista de Lleida (CEL) que es va aprovar per unanimitat al ple de l’1 d’abril del 2016. La Paeria, però, pretén que amb el temps aquest projecte d’identificació, senyalització i difusió vagi més enllà de la Guerra Civil i abraci altres conflictes bèl·lics que, desgraciadament, ha patit la ciutat de Lleida al llarg dels segles.

La moció aprovada el 2016 instava la Paeria a fer el cens dels vestigis de la Guerra Civil, arranjar-los i protegir-los, i també dissenyar rutes turístiques per donar-los a conèixer a la ciutadania. El CEL ja en té localitzats una cinquantena i reclama al consistori que els dignifiqui. Des de l’Ajuntament asseguren que aquest és només l’inici i que l’objectiu és continuar catalogant tot allò que es conserva però també el que va desaparèixer a la ciutat per culpa de conflictes bèl·lics, tant de la Guerra Civil com d’altres d’anteriors.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va explicar: “Iniciar el procés no ens ha estat fàcil, perquè primer havíem de detectar el grup d’estudi que podia fer la feina i, finalment, ens hem posat d’acord amb la UdL perquè seleccioni i certifiqui els primers 25 punts i, a partir d’aquest inventari, fer el posterior relat de recuperació de memòria al voltant de la Guerra Civil a la ciutat.”

El tinent d’alcalde confia a disposar d’un primer document aquesta tardor i puntualitza: “La feina no acaba aquí sinó que tindrà continuïtat i cada any podrem anar afegint informació a aquest cens, on quedarà acreditat que van ser escenaris de conflictes bèl·lics.” Larrosa insisteix que el treball d’inventari d’elements tangibles i intangibles es vol estendre a altres períodes històrics anteriors, per exemple, per documentar la desaparició de l’antic barri gòtic de la falda del Turó de la Seu Vella arran de l’ocupació de les tropes de Felip V el 1707 o deixar constància del lloc on hi va haver la primera facultat de medicina de la Corona d’Aragó.

Un cop es disposi d’aquest cens, afirma, el següent pas serà “dissenyar un producte” que ajudi a interpretar els fets històrics i entendre la transformació de la ciutat, “molt castigada i damnificada per les guerres al llarg dels segles”.

Alguns llocs emblemàtics són el Liceu Escolar, bombardejat el 2 de novembre del 1937 i on van morir una cinquantena d’alumnes i professors; l’Arc del Pont, on es poden veure les restes d’una trentena d’impactes de bala del front del Segre; impactes de bala i d’obusos que també són ben visibles en altres edificis del centre històric i a la muralla del turó de Gardeny, mentre que el Turó de la Seu Vella amaga un refugi antiaeri i uns quants búnquers i nius de metralladora.

Des del centre excursionista celebren que, per fi, s’hagi posat fil a l’agulla per recordar la guerra i treballar per la pau, segons el seu president, Josep Ramon Segura. L’entitat, però, reclama que s’avanci la feina abans de l’abril del 2018, en què es commemoraran els 80 anys de la batalla de Lleida, que va suposar l’ocupació franquista.

El Centre Excursionista de Lleida, en col·laboració amb el Memorial Democràtic, engegarà una nova campanya a la tardor per homenatjar els represaliats pel nazisme i, en concret, els lleidatans que van ser deportats als camps de concentració i hi van morir. Es calcula que són uns 300 de tota la demarcació. El primer serà un veí d’Albatàrrec.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA