Art

museus

vaga

Museus, tancats per vaga

El Macba, la Fundació Miró i la Tàpies van tancar les portes ahir per aturades del personal subcontractat

Sempre que pugui, el Macba té la intenció d’obrir les portes, encara que sigui gratuïtament

En el moment més àlgid de la temporada turística, alguns museus barcelonins –el Macba, les fundacions Miró i Tàpies, el Museu de la Música i la Virreina Centre de la Imatge– van tancar ahir les portes per una vaga del personal subcontractat de l’empresa Serveis Educatius Ciut’art. El personal d’aquesta empresa s’encarrega en aquests centres dels serveis d’informació i atenció al visitant i de la venda d’entrades. Altres centres van resultar afectats parcialment, com ara el Museu del Disseny o el monestir de Pedralbes.

Convocats pel sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), els treballadors de Ciutat’art protesten contra la precarietat laboral i els abusos que es produeixen per “la reducció dràstica del pressupost de l’adjudicació que es descarrega sobre les condicions dels treballadors”. En el cas del Macba i de l’Arxiu Històric de Barcelona, la vaga és indefinida, mentre que en els altres casos es tractava d’una aturada d’un dia ampliable a més dies per exigir a l’empresa el pas a plantilla fixa dels treballadors anomenats de “reforç”.

El Macba, que a la seva plantilla té una desena de treballadors de Ciut’art, és de moment el museu més afectat per aquesta convocatòria. La intenció del Macba ahir era obrir al públic gratuïtament, ja que en el seu cas la vaga deixa sense personal el mostrador de venda d’entrades. Finalment, però, a l’hora d’obrir, a les 11 del matí, es va decidir tancar portes per seguretat. Fonts del museu temen que la vaga pugui allargar-se durant dies, en el moment de l’any que el museu rep més visitants, la majoria dels quals, turistes. “En la mesura que puguem i que les condicions de seguretat ho permetin, obrirem portes encara que sigui de franc. Respectem el dret de vaga, malgrat que la trobem injustificada, sobretot pel fet de ser indefinida. En l’última adjudicació de serveis, els plecs van tenir en compte la millora de les condicions laborals dels treballadors. Malauradament, nosaltres rebem les conseqüències d’un conflicte en què no podem negociar directament”, ha dit un portaveu del museu.

La Fundació Miró, que a l’època estiuenca també és visitada majoritàriament per turistes, tampoc va obrir ahir les seves sales d’exposicions per falta de personal de taquilla i de vigilància de les sales. En canvi, sí que es podia accedir al restaurant, a la botiga i la llibreria. La Tàpies també va decidir tancar a primera hora, mentre que el Museu de la Música ho va fer a la tarda.

Els treballadors han responsabilitzat també d’aquesta situació l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i l’Ajuntament de Barcelona, que són les institucions que han donat la concessió a Ciutat’art. “La subcontractació és un subterfugi amb l’únic objectiu de no haver de pagar els salaris dels treballadors de l’empresa principal”, afirmen.

L’Icub ha respost a l’acusació apel·lant al diàleg entre les parts i afegint que els serveis externs en el sector cultural “és un dels temes que més preocupa l’Ajuntament de Barcelona”. “Tenim una taula permanent amb agents socials i patronal per arribar a conclusions sobre com s’han de fer les adjudicacions”, hi afegeix l’Icub.

Tant la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya com l’Associació Catalana de Crítics d’Art donen suport a la vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA