Patrimoni

Troben restes a Moià d’un adult neandertal

És una dent i se n’ha trobat una altra d’un infant, com la descoberta l’any passat

Després de la troballa d’una dent d’un nen neandertal durant la campanya d’excavacions de l’estiu passat a la Cova de les Teixoneres de Moià, han aparegut noves restes rellevants pels investigadors. L’equip que hi treballa ha recuperat, juntament amb més restes de l’infant, una altra dent, però en aquest cas d’un adult d’avançada edat. Des de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) han explicat que es tracta d’un primer molar superior dret que presenta un desgast “molt acusat”. Segons els investigadors, encara és molt aviat per determinar el sexe o l’edat de l’individu, però la comparació amb restes similars procedents d’altres jaciments podrà aportar aquest tipus de detalls. Les restes de l’individu adult han aparegut en el mateix nivell que les del nen de l’any passat, durant la campanya d’excavació que es realitza des del 3 d’agost i que finalitzarà el dia 21.

Del nen de l’any passat se n’ha recuperat una altra dent, segons han explicat des de l’Iphes. En aquest cas es tracta d’un caní superior de llet amb un nivell de desgast moderat compatible amb la dent recuperada l’any anterior. “Tampoc en aquest cas la resta trobada permet estimar el sexe i edat precisa de l’individu”, ha explicat Florent Rivals, professor i codirector de les excavacions. Per la seva banda, Ruth Blasco, investigadora del Centro Nacional de Investigación sobre Evolución Humana i codirectora de les excavacions, ha assenyalat que “s’ha de tenir en compte que hi ha molt pocs individus infantils de neandertal i, per tant, qualsevol dada aportada ara mateix ha de ser entesa com a preliminar a la vegada que excepcional”. L’investigador Jordi Rosell sosté que “no es pot estar segur al cent per cent que es tracti del mateix individu”.

L’equip de treball de les Coves del Toll està format principalment per investigadors predoctorals i postdoctorals de l’Iphes i de la Universitat Rovira i Virgili. També hi han participant científics del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Conicet), de la Universitat Autònoma de Barcelona i de diferents universitats estatals i internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

El Festival Acoustic Vell celebra l’edició XXVI

Girona
cinema

‘Traca’ i ‘Anhel de llum’ guanyen el festival de curts en català d’Òmnium

bArcelona
Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols