cultura

Cultura

Mor l’actriu i cantant Nati Mistral als 88 anys

L’actriu i cantant Nati Mistral ha mort als 88 anys, segons ha informat el director del Festival de Mèrida, Jesús Cimarro, en un missatge en el seu compte de Twitter. Mistral va patir un vessament cerebral a l’octubre del 2016.

Premi Nacional de Teatre al 1997, Premi Mayte d’Honor al 2006, Premi José Isbert de Teatre al 2007 i Medalla d’Or de les Belles arts al 2007, Nati Mistral està considerada com la pionera dels grans musicals.

Va prendre el seu nom artístic de l’escriptora Gabriela Mistral. Nascuda el 13 de desembre del 1928 a Madrid, Natividad Macho Álvarez va estudiar música, cant i declamació en el Conservatori. Amb 15 anys va ser contractada per la companyia de Lola Flores i Manolo Caracol per formar parella artística amb Tony Leblanc.

Al 1947 va començar una gira per Europa i va treballar diverses temporades a l’Operetten House d’Hamburg. El seu primer gran èxit va venir de la mà de Luis Escobar el 1957 quan va ser contractada per la revista musical Te espero en Eslava, als quals es van sumar altres èxits com La Bella de Texas, La Perrichola o La corte del faraón. Va ser la protagonista de la primera versió presentada a Madrid del conegut musical El hombre de la Mancha.

Mistral va compaginar la música amb el teatre amb cançons tan populars com a Flor de té, Bajo los puentes de París, Agua que no has de beber, a més de cantar una de les versions més castisses de la sarsuela, La Gran Via.

Com a actriu dramàtica de teatre va triomfar amb Medea, Fortunata i Jacinta o Bodas de sangre. A Buenos Aires va ser empresària del seu propi teatre, l’Avenida, al costat de l’actor Alberto Closas. Les seves aparicions al cinema van ser menys freqüents i sobretot en la primera meitat de la seva vida.

Al 1970 li va ser atorgat el Premi de l’Associació de Crítics de Nova York. També va obtenir el Nacional de Teatre al 1997 i el Premi Mayte, en la categoria d’Honor a la seva trajectòria artística al 2006.

Durant l’any 2007 va ser guardonada amb la Medalla d’Or a les Belles Arts i amb el XI Premi Nacional de Teatre Pepe Isbert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA