Patrimoni

patrimoni històric

Assecant el pou Roqueta de Tona

La compra d’un nou sistema de bombament d’aigua ha de permetre tornar a baixar al fons del pou

El pou té interès històric i artístic

El pou Roqueta és el darrer i únic element que es manté de l’antic balneari Roqueta, segons diuen, el més important i bonic dels quatre que hi va haver a Tona. L’edifici principal, en la construcció del qual hauria participat l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i que tenia un gran interès pel seu estil modernista va ser enderrocat el 1974, però el pou, amb la seva escala de més de cent graons, es va poder recuperar en l’inici d’aquest segle: “És un element molt interessant, de planta hexagonal i força profund. Un dels atractius un cop recuperat era baixar-hi fins al fons amb les diverses rutes guiades vinculades a l’aigua o el fenomen d’estiueig que es fan a la població. Un cop a baix, es podia veure l’aixeta per on sortia l’aigua sulfurosa”, explica l’historiador i també regidor de Gestió Patrimonial del municipi, Carles Padrós.

En els darrers anys, i fruit de l’augment del nivell freàtic de la zona, l’aigua subterrània ha omplert el fons del pou i ha fet impossible baixar tota l’escala. La presència d’aquesta aigua, acumulada al pou Roqueta perquè s’han deixat d’utilitzar pous amb aigua subterrània de l’entorn, també ha malmès el mecanisme que es va instal·lar l’any 2000 per extreure l’acumulació de líquid. És per aquest motiu que ara l’Ajuntament ha decidit fer una inversió per assecar i poder recuperar el descens al pou com a punt turístic: “Es comprarà una bomba i es millorarà el bombament per poder mantenir el pou sec. Un cop estigui sec, veurem si cal alguna intervenció més, però ho volem recuperar per ensenyar-ho als visitants”, indica Carles Padrós.

Tona i l’aigua

El vincle de Tona amb l’aigua és estret, i això queda ben explicat en els diversos punts d’interès turístic del municipi: “A Tona es va trobar un fòssil de sireni de fa uns 37 milions d’anys, de quan la comarca era un gran mar. Al Camp de les Lloses també s’explica l’ús de l’aigua en les èpoques presents i en aquest punt s’inicia la ruta de l’aigua, que ens porta a dalt del castell i a la zona dels forns de ceràmica. La volta acabava al parc Roqueta, on baixar al pou era una activitat que agradava i que esperem recuperar”, descriu Padrós.

En els últims mesos, l’activitat turística, cultural i d’oci de Tona s’ha recollit i es pot consultar a la pàgina web www.visitatona.cat: “La idea és posar ordre i millorar la promoció turística de la població. La intervenció al pou Roqueta va en aquest camí”, diu Padrós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol