Teatre

Cultura

Peraferrer: “El Fitag demostra que un altre món és possible”

El director del festival va inaugurar-ne ahir la 17a edició acompanyat del conseller Lluís Puig i de Marta Madrenas

La dissetena edició del Fitag va començar ahir amb l’obra Guantanamera, de la companyia El Mirall de Blanes, amb un Teatre Municipal ple fins a vessar. Abans de l’espectacle inaugural va tenir lloc la inauguració oficial, que va anar a càrrec del president accidental de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director del Festival, Martí Peraferrer.

Puig, que fa un any va acompanyar Santi Vila a la darrera inauguració del festival, va remarcar que mentre la Generalitat “ha fet els deures” el Fitag “ha fet molt per donar a conèixer el nostre teatre amateur a fora”. El seu discurs es va centrar a destacar que els italians no tenen cap mot per descriure amateur i que en el seu cas es refereixen a “amatorius”, un concepte equivalent més lligat al verb estimar. Per això va voler agrair l’aportació ciutadana que es dedica al teatre amateur perquè en el fons el que fan “és oferir cultura de forma amadora”.

Per la seva banda, Madrenas va valorar el llenguatge universal implícit en el teatre i va voler destacar el fet que en aquesta edició sigui el teatre marroquí el principal convidat. “Avui més que mai ho entenem com un símbol. Una nova ocasió per veure com gràcies a la cultura i, més concretament, al teatre els ciutadans som més cultes i més lliures”.

Peraferrer, que va agrair la presència del cònsol del Marroc, va incidir també en aquesta idea universal que “el Fitag és un exemple que un altre món és possible” i hi va afegir: “Tots els que estimem la Cultura i el teatre parlem el mateix llenguatge.”

Tan sols ha començat

Al llarg d’aquests cinc dies en què “podem ser feliços” –en paraules de Peraferrer–, Girona esdevé el punt de trobada d’actors amateurs de 28 companyies de 12 estats diferents que representaran un total de 29 espectacles. Avui, sense anar gaire lluny, es pot gaudir del teatre cubà al Pati CaixaForum de Girona (17 h), del marroquí a la sala La Planeta (18 h), del colombià al Teatre Municipal (19.30 h) i d’una coproducció catalana i polonesa a La Mercè (19.30 h). Al Pati de les Magnòlies de la Generalitat, s’alternaran a l’escenari grups navarresos, catalans, brasilers i asturians.

Fitag Barris i Terrassa Nits

Com a novetats, el Fitag 2017 incorpora dues noves propostes. La primera és la iniciativa Fitag Barris, amb la qual s’estén el radi d’actuació del festival fins a Montjuïc, que incorpora la plaça Domènec Fita. Allà actuarà una companyia marroquina divendres, de les 11 a les 13 h. La segona novetat és la Terrassa Nits, situada al pati de la Casa de Cultura, adient per als qui vulguin gaudir d’una proposta nocturna, distesa i agradable en un espai escènic informal i tranquil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls