Música

Música

Dario Deidda, Àrid i Tellus Ensemble, al Jacophonic

El festival gironí dedicat a Jaco Pastorius, impulsat pel Sunset Jazz Club, també inclourà altres concerts i activitats, del 18 de setembre al 4 d’octubre

Es podrà veure ‘Jaco: The Film’ al Truffaut

Ell mateix es presentava com el “millor baixista del món”, però en el seu cas l’afirmació –que encara ressona a la seva pàgina web oficial – no era una demostració de supèrbia hiperbòlica: probablement, Jaco Pastorius (1951-1987) era mereixedor d’aquest títol no oficial, com ho va demostrar sovint en la seva fulgurant carrera en solitari, com a membre de Weather Report i al costat de Pat Metheny i Herbie Hancock, entre moltes altres grans figures del jazz i la música popular. L’accidentada trajectòria vital de Pastorius va acabar tràgicament quan el vigilant de seguretat d’un club de Florida li va propinar una pallissa que el va deixar en coma i que li va provocar la mort pocs dies després, el 21 de setembre del 1987, aviat farà 30 anys. Jaco tenia només 35 anys, però va deixar un gran llegat i la seva influència encara es nota en molts baixistes.

Són motius més que suficients per recordar Pastorius, en el trentè aniversari de la seva mort, amb el nou festival gironí Jacophonic , una iniciativa impulsada pel Sunset Jazz Club de Girona, dirigida per Alix Levy i “finançada al 90% per capital privat provinent de fons propis i del Club de Mecenatge”, segons els organitzadors d’aquest festival que tindrà lloc del 18 de setembre al 4 d’octubre i del qual ja es va avançar el concert For Jaco, Toots and Paco –un triple homenatge, ampliat també a Toots Thielemans i Paco de Lucía–, que el baixista Carles Benavent i l’harmonicista Antonio Serrano estrenaran el 22 de setembre al Sunset Jazz Club, en dues sessions (21 h i 23 h, 20 euros), amb el trio de Benavent, completat per Roger Mas al piano i Roger Blàvia a la bateria. Aquest concert, que va ser un encàrrec de Jacophonic, ha despertat l’interès d’altres festivals de jazz com el de Barcelona, que l’ha programat al novembre.

Jacophonic s’obrirà el dilluns 18 de setembre a El Cafè del carrer Ciutadans, on s’inaugurarà una mostra de discos de vinil de Pastorius i també actuarà el duet Ressons de Jaco (20.30 h, gratuït), format pel guitarrista Dani Pérez i el baixista Pep Pérez Cucurella, professors de l’Esmuc. El dimarts 19, Vicenç Ménsua, col·laborador històric de la revista Cuadernos de Jazz, oferirà a Moby Disk la xerrada Jaco Pastorius: la revolució del baix (18.30 h).

El dimecres 20, el baixista italià Dario Deidda (Salern, 1968), “un extraordinari hereu de Jaco Pastorius, actuarà al Sunset (22 h, 12 euros) amb un trio que completen Albert Bover al piano i David Xirgu a la bateria. Deidda, col·laborador de Kurt Rosenwinkel, portarà a terme també el mateix dia una classe magistral a l’Espai Marfà (18 h, 10 euros, amb inscripció prèvia). El dijous 21, dia de l’aniversari, es projectarà al Truffaut Jaco: The Film (20 h, 4 euros), un documental produït per Robert Trujillo, baixista de Metallica i gran admirador de Pastorius. La presentació anirà a càrrec de Pere Pons, programador del Jamboree.

El festival continuarà el dissabte 23 de setembre, a l’escenari exterior del Sunset, amb un concert del trio Àrid (21 h, gratuït), entre el jazz, el rock i el folk nord-americà, que ha estat coorganitzat amb el festival barceloní L’Hora del Jazz-Memorial Tete Montoliu. Jacophonic es tancarà el 4 d’octubre amb Portrait of Jaco (20 h, 3 euros), un concert que oferirà a la Casa de Cultura el quartet de cambra Tellus Ensemble, especialitzat en músiques actuals.

A més, el Conservatori de Girona ha adquirit partitures i arranjaments de Pastorius perquè els alumnes de big band treballin amb aquest material durant el curs, i els grups residents al Sunset, durant la nova temporada estable, inclouran en el seu repertori composicions de Jaco. Altres locals del Barri Vell, com ara el Xantar Bar i El Primer Glop, també el recordaran durant els dies del festival amb diverses iniciatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA