Teatre

Puigdemont inaugura l’esperat centre cultural Cal Carrera de Sallent

El president va reivindicar la cultura com l’únic camí per “conquerir la llibertat” d’un país

Durant l’acte es va representar el ‘Retaule dels Embotits’

Sallent va inaugurar ahir l’esperat centre cultural de Cal Carrera. Ho va fer amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller de Cultura, Lluís Puig, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. La rehabilitació de l’antiga fàbrica, que ha costat 1,6 milions d’euros, ha permès convertir l’edifici en un potent equipament escènic amb cabuda per a 1.200 persones a peu dret i 505 butaques retràctils.

Entre una gran expectació, Puigdemont va ser rebut al nou espai amb un llarg aplaudiment. Després de destapar la placa, va entrar a la sala, on va tallar la cinta inaugural acompanyat per la resta d’autoritats abans de presenciar el Retaule dels Embotits –una representació que es pot veure durant les Enramades i que explica la llegenda dels Embotits, uns ninots omplerts de palla que van ajudar a evitar l’atac d’unes tropes estrangeres simulant ser defensors–. En els parlaments, el president va reivindicar la cultura com l’únic “camí per conquerir la llibertat d’un país” i va felicitar els sallentins per “haver demostrat que, tot i no haver tingut fins ara un equipament en condicions”, són un poble de teatre.

L’alcalde, David Saldoni, va assenyalar que el dia d’ahir marcava un “abans i un després a Sallent, que ha hagut de passar per greus problemes com el del barri de l’Estació i que ara, per fi, disposarà d’un equipament cultural com cal”. El batlle va afirmar que Cal Carrera permetrà oferir un servei a la població i projectar-se també a l’exterior: “Hem de crear sinergies amb els pobles veïns per poder resultar atractius fora de la comarca.” En aquesta línia, Saldoni va avançar que la setmana vinent hi haurà converses amb els responsables del Kursaal de Manresa per tal de “portar part de la seva programació a Sallent”, esdevenint així subseu del teatre manresà. Aquest curs, però, encara no hi ha res escrit: “Estem treballant amb el Departament de Cultura per tenir una programació cultural estable; de moment, s’aniran fent actes més petits”, va detallar.

LA FRASE

Sallent ha passat per problemes molt greus com el del barri de l’Estació; mereixem un equipament així
David Saldoni
alcalde de sallent

LA XIFRA

1.200
persones caben a peu dret a la sala gran
de Cal Carrera; el segon pis, de 300 m², serà un espai polivalent

Més de sis anys per obrir portes

De la rehabilitació de la nau de Cal Carrera, situada a tocar de la Fàbrica Vella, se’n va començar a parlar ja el 2011. L’avantprojecte es va haver de redimensionar perquè estava pensat per a un espai més gran, segons Saldoni. El 2013 van començar les obres, que van quedar paralitzades durant mesos per la presència d’aigua al subsol, primer, i més endavant per problemes amb una línia elèctrica. A banda, l’empresa constructora, Cots i Claret, va reclamar a principi d’aquest any un sobrecost de més de 400.000 euros a l’Ajuntament, que va assegurar que era una xifra “molt exagerada” i va acordar pagar-ne només 70.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona