Música

Cultura

El Girona Jazz Festival i el Jazzèbre, units per un nou pont

El festival gironí i el nord-català intercanviaran músics: Giulia Valle actuarà a Perpinyà i Mowgli ho farà a la plaça dels Jurats

Magalí Sare i Manel Fortià, a la Fundació Valvi

El Girona Jazz Festival , que ahir va presentar la seva 17a edició, ha creat un nou pont de col·laboració amb el festival nord-català Jazzèbre , que durà a terme la seva 29a edició del 23 de setembre al 22 d’octubre a Perpinyà i a d’altres localitats. Aquest pont, que el director del festival gironí, Francesc Ubanell, preveu que tingui continuïtat en futures edicions, s’inaugurarà amb dos concerts, un a cada banda de la frontera, en què els dos festivals intercanviaran músics: la contrabaixista, compositora i arranjadora Giulia Valle actuarà el 29 de setembre a la Casa Musicale de Perpinyà, i l’endemà el saxofonista i flautista Ferdinand Doumerc presentarà el seu nou projecte, el trio Mowgli –una referència evident a El llibre de la selva–, en un concert a la plaça dels Jurats de Girona, amb un programa doble que completarà el saxofonista, baixista i cantant Martí Serra , el qual presentarà el disc Cançons mecanoscrites, entre la cançó, la poesia i el jazz, acompanyat pels seus Pintors d’Ànimes: Gemma Abrié (veu), Pau Figueres i Josep Traver (guitarres), Mar Serra (piano) i David Xirgu (bateria). Pel que fa a Mowgli, el trio que completen Pierre Pollet (bateria) i Bastien Andrieu (piano, teclats i màquines) proposa una música 100% lliure que prové del rock, el jazz, la improvisació i l’electrònica. En aquest concert, com en el que també oferiran el guitarrista flamenc Chicuelo i el pianista Marco Mezquida a la plaça dels Jurats, hi haurà furgoteca i servei de bar.

De fet, el concert de Chicuelo i Mezquida ja s’havia anunciat prèviament, com també es va fer amb d’altres concerts destacats de la programació: l’inaugural amb Andrea Motis, que presentarà el 17 de setembre a l’Auditori de Girona el seu Emotional Dance (Impulse!, 2017) amb el Joan Chamorro Quartet, i també el de la gran cantant nord-americana Sheila Jordan , que actuarà just una setmana després al mateix escenari, per tancar la seva gira europea, en aquest cas amb un grup de músics excel·lents proposats pel festival gironí, la qual cosa converteix aquest concert en una espècie de producció pròpia: Albert Sanz (piano), Javier Colina (contrabaix) i Jorge Rossy (bateria). Amb Motis, de 22 anys, i Jordan, de 88, el 17è Girona Jazz Festival té “una gran presència de cantants, que no havíem tingut fins ara”, va dir Ubanell, acompanyat a la presentació d’ahir a l’ajuntament de Girona pel regidor de Cultura, Carles Ribas, i el responsable de la mateixa àrea a la Diputació, Albert Piñeira, com a representants de les institucions que, juntament amb l’Institut Català de les Empreses Culturals, donen suport al festival organitzat per Produccions Fila 6 i RGB.

En l’apartat vocal també es pot destacar el concert gratuït que oferiran a la Fundació Valvi la cantant Magalí Sare i el contrabaixista Manel Fortià, dins la política de suport als músics emergents que el festival porta a terme en aquest escenari des de fa uns anys, i que recentment s’ha ampliat amb d’altres iniciatives, com ara el cicle de joves intèrprets que va tenir lloc el juliol passat a la Casa de Cultura, també amb perspectives de continuïtat.

A l’auditori Viader de la Casa de Cultura el festival ha organitzat un concert del trio Threejay , format pel pianista Joan Solana, el baixista gironí Pep Colls i el bateria Joan Carles Marí, que hi presentarà el seu segon disc, Our voint of piew (2016).

La programació del festival es completa amb un altre concert també anunciat prèviament, el del grup de fusió Patáx en format de septet a La Mirona –on torna un any després del seu debut al festival, amb un nou espectacle– i una festa popular a Celrà, el diumenge 24 a l’hora del vermut, en què es ballarà lindy-hop amb The Explosive Swing Trio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia