cultura

Torna l’esperit canalla

El mític segell Quaderns Crema comença una nova etapa marcada per la voluntat de publicar noves veus de la literatura catalana, així com traduccions de ficció i assaig

Publicaran dos volums de novel·les de Francesc Trabal i fitxen Margaret Atwood

Quan va aparèixer Quaderns Crema, el 1979, va significar un abans i un després en l’edició en català. El seu fundador, el malaguanyat Jaume Vallcorba, va irrompre en el mercat amb aquest segell marcat per la modernitat i un disseny cuidat i elegant. Amb el perfil roig de l’atzavara com a estampa van publicar autors que han estat referents, com ara Quim Monzó, Sergi Pàmies, Empar Moliner i Francesc Serés.

Tres anys després de la desaparició de l’editor, la vídua de Vallcorba, la navarresa Sandra Ollo, vol rellançar ara aquest segell que, si bé mai havia desaparegut del tot, anava fent la viu-viu amb comptades publicacions. “Hem passat nits i dies pensant què podíem fer amb aquest segell a partir del que hem heretat i vam veure que tenim un catàleg meravellós que no podíem deixar enrere; volem recuperar l’esperit canalla i irreverent de Quaderns Crema, que havia quedat diluït, i donar-li una nova empenta”.

Per a aquesta nova etapa han pensat en les novel·les de Francesc Trabal, “una barreja del que representa Quaderns Crema, innovació, elegància i una crida a l’actualitat malgrat haver estat escrit fa cent anys”. A més, recuperen les cobertes blanques, “els llibreters ens diuen que la lluentor en blanc fa antic, però personalment m’encanta, és un disseny que té gairebé 40 anys però continua sent seductor”.

A més, han millorat la qualitat de l’edició perquè no quedi com la germana pobra d’Acantilado, el segell castellà que concentra el gruix de publicació. “L’hem vestit amb unes guardes amb un paper bonic elegant per mostrar que no la deixem de banda, sinó que la cuidem tant o més que Acantilado.” Les cobertes les continua dissenyant Leonard Beard, que per a Trabal ha imaginat una raqueta de tennis trencada. “Són imatges suggestives que semblen jugar amb alguna idea del llibre o simplement fant una picada d’ullet al lector.”

Si Quaderns Crema tenia antigament sis col·leccions, ara s’han reduït a tres, una de narrativa, una de poesia i, finalment, una d’assaig (un dels gèneres que més vol potenciar l’editora). “Volem fer molta traducció d’assagistes anglesos, americans, etc., de temes d’humanitats, però també història de la ciència...”

Paral·lelament, Ollo anuncia que han reprès la “recerca d’autors en llengua catalana que tinguin coses a dir i ho diguin molt bé”. Actualment negocien la compra de dues obres i comencen a rebre manuscrits. Això sense oblidar els autors del catàleg, que tenen una obra viva. L’editora preveu publicar entre vuit i deu títols l’any i n’assumirà ella mateixa l’edició: “La tria és tan personal que no la podria deixar en mans d’un altre editor, però si en el futur agafa més volum potser sí que posarem un editor per a Quaderns Crema.”

Trabal i Atwood

A banda de Trabal, de qui publicaran dos volums de novel·les ordenades cronològicament –el primer aquest setembre i el segon el 2018–, Quaderns Crema també traurà el gener del 2018 El conte de la minyona, de Margaret Atwood, traduït per Xavier Pàmies. D’aquesta autora canadenca han comprat cinc novel·les més que aniran sortint. Una altra novetat és que el segell torna a la Setmana del Llibre en Català després de deu anys d’absència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda