Cinema

Amat Escalante

Director de cinema

“La vida és més original que un guió”

El cineasta mexicà Amat Escalante va néixer a Barcelona el 1979 per accident, quan els seus pares hi passaven una temporada, i hi va tornar per estudiar als 20 anys. Ara és un reputat cineasta, distingit amb el premi de Canes al millor director per Heli, que ja ha merescut una retrospectiva de la Filmoteca de Catalunya, el mes d’abril passat. Avui estrena als cinemes La región salvaje.

La tradició de cinema avantguardista de Barcelona el va influenciar?
José Luis Guerín em va donar classes. Aquí és on per primera vegada em va interessar el documental. Alguns documentals, com ara Tren de sombras o En construcción, em van impressionar més que pel·lícules de gent d’aquí. En part, vaig voler fer documentals per haver estat a Barcelona. Després em vaig adonar que la meva personalitat donava més per fer ficció. Però sempre vaig mantenir un cert esperit documental, en el treball amb els actors, rodar amb equips petits, en escenaris reals, sense llum...
A ‘La región salvaje’ treballa per primer cop amb actors...
Menys una de les actrius, els altres volen dedicar-se a la interpretació, i van estudiar els diàlegs i vam assajar. Mai ho havia fet abans. De tota manera, sempre m’ha agradat deixar que la vida passi davant de la càmera, i que hi hagi accidents que poden aportar coses. Sempre deixo una finestra oberta al que pugui succeir, però amb molta planificació. Així surten moltes coses interessants de les meves pel·lícules, són accidentals. Has d’estar obert a això i no sentir-te un Déu. La vida i la realitat sovint són més originals que tu, que el teu guió o la teva idea.
Es va inspirar en una notícia per rodar aquesta pel·lícula?
Sí, un article va inspirar certes parts de la història. Va sortir en un setmanari local especialitzat en accidents i crims de Guanajuato, on jo visc. Era molt provocador, la portada ofenia el difunt, el denigrava per la seva preferència sexual. Va resultar que era algú que havia passat la vida treballant a l’hospital, ajudant la gent; l’assassinen per la seva tendència sexual, el tracten així al diari i ningú protesta ni diu res. Això té per mi un significat sobre la societat, i aquí va començar la història. El protagonista està amb una dona perquè la societat i la família li ho exigeixen així, i això causa molta violència.
Per què un monstre que desperta els instints dels personatges?
La criatura, a criteri meu, pot arribar arepresentar d’una manera visual i metafòrica el que ells senten, la seva sexualitat. Per mi és una forma pràctica i visual per mostrar-la. Era difícil representar aquests aspectes, i aquest element de gènere, de ciència-ficció, enlloc de fer la pel·lícula més fantàstica em permet endinsar-me més en els personatges, a les seves emocions i realitat psicològica. És una criatura del cinema, de la imaginació cinematogràfica. Va ser complicat i arriscat, però cal prendre riscos i agafar camins de possibles fracassos o ridículs. Qualsevol cosa que valgui la pena ha de córrer el risc de fracassar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE