Teatre

Maridatge d’escola i cultura

El projecte Tempo inicia una recerca per fer més accessible les arts escèniques als centres d’ensenyament

El Festival Temporada Alta vol garantir el seu arrelament a Girona i Salt a través d’un treball amb les escoles. Si l’any passat ja van iniciar projectes com ara l’espectacle La llavor del foc, que va circular per totes les aules que ho van demanar, ara multipliquen la seva activitat formalment amb la participació de la Fundació Ciutat Invisible i el suport de la Fundació Banc Sabadell. Tempo Arts i Formació procura apropar dos món que transcorren paral·lels: l’escola i les arts. Demà dijous s’explicarà aquest programa als directors dels centres perquè concretin reserves.

El president de la Fundació Ciutat Invisible i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, es rebel·la contra el fet que es facin distincions entre la cultura popular i l’elitista i que se separi educació i cultura. Amb A Tempo es pretén obrir un ventall de possibilitats per a les escoles de Girona i Salt per fer-hi diverses proves pilot.

El projecte Tempo, que té convocat un seminari del 10 al 12 de novembre, en el qual es volen donar eines per integrar la cultura a diverses facetes de l’ensenyament (gràcies al treball iniciat per ConArte a les escoles de major complexitat d’integració de la zona), contempla quatre grans blocs: Temporada Alta a les aules repeteix l’experiència gratuïta de La llavor del foc per a primària i debuta amb La corda, de Clàudia Cedó, sobre maltractaments per als instituts; L’aula a Temporada Alta convida que els alumnes vegin Pell de llarinté i Cua de tiré (primària) i Terra baixa (instituts); Artistes a l’aula permet que uns actors facin algun tipus d’acció dins l’horari escolar que se cenyeixi als eixos curriculars de lingüística, educació física, educació artística i social i de valors; i finalment, L’escola a l’escenari, que convida a la construcció d’un espectacle els alumnes de La Farga de Salt, va estrenar Mai més set, mai més gana el juny passat i ara es repetiran algunes funcions per a altres escoles) o Pere Vilà va dirigir un llargmetratge a partir de les demandes els alumnes de batxillerat artístic.

La voluntat d’A Tempo és fer de camp de proves: testar amb l’alumnat quines són les accions que millor funcionen. De fet, entenen que les propostes han de ser múltiples perquè els professors les adaptin als seus alumnes. Nadal s’emociona en pensar que “el món educatiu actual està molt tancat; volem que els docents ens acompanyin a obrir-lo”. Per tant, no es poden oferir propostes tancades, sinó un menú on es puguin triar els plats.

La necessitat d’integrar les arts escèniques als centres reglats d’ensenyament és una urgència que el sector artístic fa anys que reclama i que hi busca camins per integrar-lo. Ara fa 10 anys, per exemple, que la Fundació La Caixa va obrir el programa CaixaEscena als escolars, a partir de formar i donar eines als professors. El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, celebra que es multipliquin les accions en aquest sentit i aspira que, després d’uns anys en què s’han fet iniciatives isolades, “de guerrilla”, hi hagi l’oportunitat de compartir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo