«Els nois d'història», «Nit de Sant Joan» i «Un marit ideal», plats forts per celebrar 15 anys de l'auditori de Tortosa

Dagoll Dagom i Sisa hi actuaran pel Dia Mundial del Teatre

El regidor de Cultura, Joan Caballol, va presentar ahir la programació d'hivern i primavera del Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, que també servirà per avançar la celebració del 15è aniversari de l'equipament. El 16 de juny de 1995 es feia l'acte inaugural del teatre auditori amb una sala plena a vessar, amb La pell de brau, de Salvador Espriu, representada sota la direcció del tortosí Ricard Salvat, i amb una lectura de romanços i sonets del Rector de Vallfogona a càrrec de l'actriu roquetenca Mercè Lleixà, que com el dramaturg també va morir l'any 2009. En aquest sentit, Caballol va recordar alguns dels espectacles i artistes que han passat pel Felip Pedrell durant aquests 15 anys, i que han contribuït a fer de Tortosa «la capital cultural del territori», un referent al sud de Catalunya però també al nord de Castelló. El regidor de Cultura va destacar l'esforç i la feina dels seus predecessors, així com del personal de l'Ajuntament, dels promotors culturals i d'algunes entitats sense ànim de lucre, ja que la programació cultural de Tortosa «està per damunt de la que tenen ciutats amb més població». Segons Caballol, la nova programació servirà també per celebrar els 15 anys del teatre auditori. Així, l'encarregada d'obrir el foc serà Els nois d'història, l'obra que dirigeix i interpreta Josep Maria Pou, i que arribarà a l'escenari tortosí divendres de la setmana que ve, 22 de gener. Es tracta d'un dels muntatges que més consens han aconseguit entre la crítica i el públic em els últims mesos, pel que fa a la seua excel·lència. Els nois d'història, del britànic Alan Bennett, va ser l'aposta segura de Pou per a la inauguració del nou Teatre Goya de Barcelona. L'acció se situa en una escola pública masculina de la regió industrial del nord d'Anglaterra, en una aula en què els nois són educats –gairebé sempre– per dos professors de caràcter i mètodes oposats. Així, Irwin (Jordi Andújar) és un llicenciat d'Oxford, jove i amb empenta, que el centre ha contractat per estimular la competitivitat dels alumnes amb vista a les proves d'accés a les millors universitats. Héctor (Pou) és el paradigma de professor de literatura. que intenta ajudar els alumnes, no només en els estudis, sinó també a descobrir la vida i fer emergir la saviesa de cadascun d'ells.

L'altre plat fort de la nova temporada a Tortosa serà Nit de Sant Joan, un espectacle de la companyia Dagoll Dagom i Jaume Sisa, que adapta la versió feta l'any 1981. Caballol va anunciar que Nit de Sant Joan tindrà dues representacions, els dies 26 i 27 de març, ja que han previst que hi haurà molta demanda d'entrades. De fet, es repeteix la fórmula de l'èxit de La vida por delante, l'obra amb Concha Velasco que va triomfar fa uns mesos a Tortosa amb dues representacions. «Tenim la sort de tindre Dagoll Dagom actuant a la ciutat el Dia Mundial del Teatre», va assenyalar el regidor de Cultura, que va afegir que intentaran que algú de la companyia faça la lectura del manifest.

Finalment, el tercer plat de la temporada serà Un marit ideal, l'adaptació de l'obra d'Oscar Wilde que dirigeix Josep Maria Mestres amb un repartiment de luxe que inclou Àngels Gonyalons, Abel Folk, Joel Joan, Mercè Pons i Camilo Garcia. Aquesta paròdia sobre la corrupció i el joc brut de la política arribarà el 14 de maig, i tancarà una temporada que es completarà amb propostes de teatre familiar, dansa, circ, i concerts de jazz i de música clàssica.

Per a tots els públics
En concret, el 31 de gener la companyia Tàbata Teatre representarà l'obra infantil Tina, la bruixa fina. També per a tota la família és l'espectacle de dansa Blau marí, un viatge extraordinari al fons marí, de Roseland Musical, que es veurà el 21 de febrer. Tot seguit, la companyia Las Gallegas portarà l'espectacle de clown Lolita Corina, el 26 de febrer; i la companyia A Tot, el concert familiar El carnaval dels animals, el 7 de març. D'altra banda, la companyia tarragonina Au Va! Teatre arribarà el 16 d'abril amb la seua comèdia Vademecum. Benvinguts a l'hospital. El 25 d'abril serà el torn d'En Joan sense por, un musical amb titelles de la companyia Egos Petits. El 29 d'abril, Dia Internacional de la Dansa, la plaça Barcelona serà l'escenari d'un espectacle de hip-hop al carrer, amb la companyia Brodas i la col·laboració de les escoles de dansa de Tortosa. El 9 de maig, la companyia Mumusic Circ interpretarà Merci bien, un espectacle amb acrobàcies i música en directe. Finalment, però ja dins del cicle de concerts organitzats per Joventuts Musicals de Tortosa, hi haurà un maridatge de música clàssica i vins de la Terra Alta al castell de la Suda (6 de febrer); l'actuació de Carme Canela & Quartet, al claustre del Casal Tortosí (18 d'abril), i el concert del Trio Ilerca (8 de maig), també al Casal Tortosí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona