Música

Cultura

Saba nova per a vells temps

La Fira Mediterrània es va inaugurar dijous a la nit amb un espectacle protagonitzat per joves músics d’arrel tradicional dels Països Catalans

Es van veure artistes com ara Judit Neddermann o Maria Arnal i Marcel Bagés

Maria Arnal i Marcel Bagés, Judit Neddermann i Manu Sabaté són només alguns dels noms que van sonar dijous a la nit al Teatre Kursaal de Manresa, en l’espectacle inaugural de la Fira Mediterrània, que té lloc fins diumenge. El muntatge, sota el nom de Saba!, va ser una perfecta representació del perquè d’aquest nom. I és que el lema de l’espectacle era el de Saba nova per a vells temps.

El planter d’artistes que es va enfilar a l’escenari va demostrar, durant prop de dues hores, que la música d’arrel tradicional no és una cosa del passat, sinó que pot estar a primera línia i atraure l’atenció de públics molt diferents. Cadascun en el seu estil, tots ells van traslladar els assistents, amb la seva música, a records d’una cultura popular viscuda a través dels anys, a les places, a les festes majors, a casa davant la llar de foc, en escenaris o treballant. Música que, malgrat les innovacions i el pas del temps, no ha quedat oblidada. El missatge era clar: les arrels ho subjecten tot i fan que les coses s’aguantin, característica aplicable en la seva totalitat a l’arrel tradicional, ja que sense aquesta hauria estat molt complicat que es desenvolupessin les cultures més modernes que ens envaeixen avui dia. Entre el públic hi havia el conseller de Cultura, Lluís Puig –un dels impulsors de la fira, que enguany celebra vint anys–, així com l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, regidors i personalitats del món de la cultura.

Un elenc irrepetible

Els primers joves en pujar a l’escenari van ser Maria Arnal i Marcel Bagés, que van aconseguir generar un ritme frenètic a la sala amb el tema La gent no s’adona del poder que té, una adaptació del poema de Joan Brossa. La mallorquina Joana Gomila va fer reviure cançons pròpies de la pagesia de les Balears amb un radiocasset antic i temes del seu disc, Folk Souvenir. El guitarrista Pau Figueres també va passar per l’escenari, acompanyat per una de les estrelles de la nit, la cantant Judit Neddermann. La veu de l’artista es va sumar també a l’actuació del duet Criatures, guanyador del concurs Sons de la Mediterrània el 2016 i que fa un immens treball per la recuperació de la gralla i l’acordió diatònic. Tot seguit, Manu Sabaté va interpretar sons dels Pirineus amb la col·laboració del grup Riu, que amb la seva música alegre i amb tocs celtes va arrencar el públic a picar de mans.

La combinació de tradició i avantguarda de l’espectacle va tenir el seu punt àlgid quan els 23 músics de la Rufaca Folk Jazz Orquestra van ocupar l’escenari, instruments en mà, per interpretar La gata i el belitre i Pasdoble de Tosquiets, amb la veu de Gomila, perfecte binomi entre música tradicional i jazz. La formació, dirigida per Sergi Vergés, va cloure la funció amb la peça Suite Saba. Nom que, precisament, va ser l’essència del muntatge en tot moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona