Patrimoni

Cultura

El Museu d’Història encara no està reconegut com a museu

No reuneix els requisits que marca la legislació i només té la consideració de col·lecció, tot i que l’Ajuntament de Tarragona ja treballa per obtenir el segell

Per això no pot formar part de la Xarxa de Museus de la Generalitat

La Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, que la Generalitat va constituir fa quinze dies, no té entre els seus membres el Museu d’Història de Tarragona (MHT). De fet, no el pot tenir, perquè aquest equipament tarragoní, jurídicament i segons la legislació sobre museus vigent a Catalunya, no és un museu, sinó que té la consideració de col·lecció. El Museu d’Història de Tarragona no reuneix encara els requisits i les condicions tècniques exigides per la Generalitat a aquest tipus d’equipaments.

L’Ajuntament de Tarragona ja ha començat a fer els passos necessaris per capgirar aquesta situació i poder obtenir el segell de museu. Un dels requisits és que disposi d’una seu amb totes les condicions: ambientals, amb controls de temperatura i humitat relativa, sense barreres arquitectòniques i amb altres variables que ara no reuneix la casa Castellarnau, l’edifici noble del carrer Cavallers de Tarragona que és la seu de les oficines centrals del Museu d’Història i que té nombroses deficiències.

La proposta del govern municipal és que el MHT es traslladi a la Tabacalera, el que ha de ser el gran complex cultural de la ciutat. Segons va dir la regidora de Patrimoni en el moment d’aquest anunci, al nou emplaçament el museu podrà disposar de sales d’exposicions, amb diversos àmbits, des de la romanitat fins a la Tarragona del 1800 i la ciutat industrial. De moment, però, no hi ha cap data prevista per fer realitat aquest projecte. Els responsables del Museu d’Història, que estarien interessats a formar part de la xarxa, mantenen converses amb la Generalitat per perfilar tots els altres requisits (estructurals, infraestructurals i de funcionament) necessaris per obtenir la consideració de museu.

Actualment, a la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre hi són presents el Museu d’Alcover, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu d’Història de Cambrils, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu Deu, el Museu Pau Casals, el Museu de la Vida Rural, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu Salvador Vilaseca, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de Tortosa i el Museu de Valls.

LA XIFRA

13
museus
del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre formen part de la nova xarxa constituïda per la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda