Lletres

Procés sobiranista

Decisió “dolorosa”

El president de Planeta, José Creuheras, diu que el trasllat de la seu social de l’empresa a Madrid no afectarà els centres de treball i apel·la al diàleg polític

Gairebé segons després que el president Carles Puigdemont acabés el seu discurs al Parlament dimarts passat, el grup Planeta va anunciar que traslladava la seu social a Madrid. Per això no és estrany que, ahir, durant la tradicional roda de premsa prèvia a la concessió del 66è premi Planeta de novel·la, que s’atorga aquesta nit a Barcelona, el tema que estava en boca de tothom fos aquest.

El president del grup Planeta, José Creuheras, va qualificar aquesta decisió de “dolorosa i greu”. “Nosaltres havíem dit que si es produïa una situació d’inseguretat jurídica, prendríem aquesta decisió. I dimarts ens va semblar que, després que el president declarés la independència i la suspengués, es produïa aquesta inseguretat. El nostre projecte empresarial requereix marcs jurídics estables. Els nostres motius són purament empresarials”, va dir Creuheras.

Pocs canvis

Això sí, el màxim responsable del grup Planeta, empresa creada a Barcelona el 1949, líder editorial en llengua castellana i en llengua catalana (Grup 62) i setè grup editorial del món, va assegurar que el trasllat no suposarà canvis en els centres de treball: “El canvi més important és que la junta general s’ha de celebrar a Madrid per llei i els consells d’administració, també. Per la resta, tot queda igual.”

A la pregunta de si el premi Planeta podria celebrar-se fora de Catalunya en un futur, Creuheras també ho va descartar d’entrada: “És clar que si m’haguessin dit fa sis mesos que traslladaríem la seu social no m’ho hauria cregut, però la nostra intenció és continuar celebrant la gala del premi a Barcelona.”

Creuheras confia en els polítics, va dir, perquè acabin resolent el conflicte català amb “diàleg però des de la llei”. “Vivim en una societat democràtica i madura i, per tant, el conflicte s’hauria de resoldre. Hi ha un acord sobre una possible comissió per revisar la Constitució i aquest és un camí que s’hauria d’explorar”, va afirmar a títol personal. La decisió del trasllat de seu social, però, és “de moment, definitiva”.

Baixada de vendes

El conflicte, però, sembla tenir un efecte immediat en les xifres de vendes del grup, sobretot durant el mes de setembre i el que va d’octubre. I José Creuheras ho reconeix. En el territori català, el descens de les vendes ha estat del 25% en les llibreries que pertanyen al hòlding i l’afluència de públic ha caigut fins al 50%. A la restat de l’Estat, hi ha hagut un “certa aturada” en les vendes, encara que no tan intensa i dins d’una “crisi del consum que és generalitzada”.

Creuheras, d’altra banda, no tem un boicot a l’empresa a Catalunya pel trasllat de la seu social. “Espero que no sigui així, perquè les nostres decisions són professionals, preses des del punt de vista empresarial.”

Un premi molt divers

D’altra banda, el jurat el premi Planeta, dotat amb 601.000 euros per al guanyador i 150.250 euros per al finalista, va explicar, ahir, que, enguany, s’ha tornat a batre el rècord de participació del guardó, ja que s’hi han presentat 634 originals. La diversitat de temàtiques torna a marcar aquesta edició, però predomina “la novel·la històrica i la social i contemporània”, segons ha explicat un dels membres del jurat, Emili Rosales.

El jurat ha triat deu obres finalistes, entre què algunes novel·les històriques i algunes de tall policíac, però també una de terror, algunes de romàntiques, una de misteris esotèrics i algunes en què l’humor té un component essencial. També es dona la circumstància que els arguments de tres de les finalistes tenen a veure amb Veneçuela.

A diferència d’altres anys, en la roda de premsa no es van fer massa travesses sobre qui seria, avui, el guanyador del premi. Un dels noms que més va sonar va ser el de l’ autora valenciana d’èxit Matilde Asensi, especialitzada en novel·la històrica i que ja és autora habitual del Grup Planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol