Lletres

Crònica

nit literària

Ni Mas ni Puigdemont

Poques primeres figures de la política en una gala amb els convidats habituals

Cinc dies després que el grup Planeta decidís traslladar la seva seu social a Madrid, la que és una de les empreses més importants de Catalunya reuneix un any més (i ja en van 66) els seus autors, noms amb pedigrí del seu grup audiovisual, diversos polítics i un bon nombre de representants de la societat catalana i també madrilenya al Palau de Congressos de Barcelona per entregar el premi literari més ben dotat després del Nobel. Afectarà la candent notícia l’assistència de convidats?

Les mirades encuriosides se centraven sobretot en l’àmbit institucional: l’absència més notable, la del president Puigdemont, que al matí havia estat en l’homenatge a Lluís Companys. L’any passat el vam veure compartint taula presidencial i foto de família amb els reis; la vicepresidenta espanyola, Sáenz de Santamaría; els ministres De Cospedal i Català, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Tot un desplegament polític madrileny que aquest any s’ha reduït a la constant Ana Pastor (que no hi falla mai, ni tan sols el 2014, quan va substituir l’aleshores ministre de Cultura, José Ignacio Wert) i al secretari d’estat de Cultura, Fernando Benzo.

El grup Planeta troba “normal” que sigui així, perquè el 2016 va ser un any “excepcional” pel fet que era el primer cop que hi assistien Felip i Letícia convertits en monarques. El que no és gens habitual és que el president Mas hagi faltat a una cita que en els últims anys no s’ha perdut mai, acompanyat sempre per la seva dona, Helena Rakosnik. No hi va fallar ni l’any del rei ni aquell ingrat 2012 en què sabia que li tocaria seure al costat d’un ministre Wert que acabava de clamar a favor de l’espanyolització dels nens catalans. Ves per on, ara mateix, Xavier García Albiol (que ahir també hi era) ha tornat a portar a l’actualitat l’ensenyament escolar.

Aquell 2012 va guanyar Lorenzo Silva, amb la setena entrega de les aventures d’una parella literària de guàrdies civils, Bevilacqua i Chamorro, i el 2015 la guardonada va ser Alicia Giménez Bartlett, vestida amb una cara dessuadora en què es llegia “Merde” (ahir duia coll blanc de bona nena!). Artur Mas, que aquell dia havia declarat al TSJC per la consulta del 9-N, també hi era, assegut a prop de Pedro Sánchez, mentre tothom observava si parlaven o no...

La presència de presidents de la Generalitat en la gala del premi Planeta, que els tres primers anys es va celebrar a Madrid i posteriorment ja sempre a Barcelona, es remunta a Tarradellas (hi era quan el van guanyar Marsé i Manuel Vázquez Montalbán). Jordi Pujol hi va habitualment des dels anys vuitanta, quan l’entrega es feia a l’hotel Princesa Sofía i fins i tot s’hi celebraven desfilades de models per amenitzar la vetllada. I José Montilla, que ahir també hi va assistir. Al llarg dels anys, tampoc hi han faltat consellers, sobretot els de Cultura. Aquest cop no hi ha debutat Lluís Puig. En nom del govern, hi havia Santi Vila (l’any passat hi va ser com a conseller de Cultura). El responsable d’Empresa hi va anar perquè, tot i que la seu social de Planeta marxa a Madrid, continua sent un dels grups més grans del país, amb producció i treballadors a Catalunya. “S’ha de ser elegant i acceptar les invitacions”, diuen en el seu entorn.

En la foto de família, que es va fer amb retard perquè Vila va concedir unes llargues declaracions a La Sexta, també hi havia Ana Pastor; Fernando Benzo; el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni. Ada Colau, però, continua sense anar-hi. No ho ha fet mai en tres anys com a alcaldessa. Pasqual Maragall sí que hi anava, així com Xavier Trias, que també hi va anar anit. Hi vam veure, a més, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín. Altres habituals de la nit que no hi van faltar van ser Miquel Iceta, Miquel Roca i Ferran Mascarell. Albert Rivera, que fins i tot va aprofitar el premi Planeta del 2015 per presentar oficialment la seva nova parella, aquest cop hi va enviar Inés Arrimadas.

Pel que fa als convidats, n’hi va haver molts, com sempre. No hi van faltar autors de la casa com ara Màxim Huerta, Carme Riera, Marta Robles, Leopoldo Abadía, Risto Mejide, Juan del Val, Teresa Viejo, Ángela Becerra i la doctora Montse Folch, ni empresaris habituals com els joiers Tous. Amb Óscar Nebreda comentem la marxa de la seu social de Planeta. “Ho entenc; la pela és la pela”, diu l’humorista al costat d’una finalista planetària, Pilar Eyre: “Em fa pena, espero que torni.” La situació a Catalunya preocupa Boris Izaguirre, arribat de Miami per assistir a la gala i vestit amb un total look blanc impactant. Entre les dones, hi va destacar la presentadora Raquel Sánchez Silva, amb un disseny sofisticat de gasa i lluentons de Duyos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona