Lletres

cultura

premi planeta

Javier Sierra, premi Planeta

‘El fuego invisible’ guanya el guardó i Cristina López Barrio queda finalista amb l’obra ‘Niebla en Tánger’

També periodista, Javier Sierra és especialista en temes esotèrics i d’ufologia
Cristina López Barrio és coneguda per l’obra ‘La casa de los amores imposibles’

El periodista i escriptor Javier Sierra, especialitzat en temes esotèrics i d’ufologia, ha guanyat el premi Planeta amb la novel·la El fuego invisible, mentre que l’escriptora madrilenya Cristina López Barrio és la finalista, amb Niebla en Tánger. El premi, dotat amb 601.000 euros, es va concedir ahir a la nit al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, en el tradicional sopar que se celebra cada 15 d’octubre.

Javier Sierra és ja un autor de l’editorial Planeta i, a més, un dels que més llibres venen. De professió periodista, l’any 2004 Sierra ja va ser finalista d’un dels premis de la Planeta, el Ciudad de Torrevieja, amb l’obra La cena secreta, que va esdevenir un supervendes d’àmbit internacional. Fins i tot va ser un dels llibres més venuts als Estats Units. Aquell cop, l’obra donava una versió particular sobre el significat ocult d’El Sant Sopar, de Leonardo da Vinci.

Un foc misteriós

Sierra, en la novel·la guanyadora del Planeta, ha tornat a l’acció de misteris esotèrics amb una història al voltant de la recerca del Sant Greal. El fuego invisible, que Sierra va presentar sota el pseudònim de Victoria Goodman, se centra en un jove professor de “tremenda erudició” que viu a Dublín i que és net d’un famós escriptor difunt. El protagonista passa uns dies a Espanya i es troba embolicat en una trama misteriosa que el porta a una aventura per escenaris espanyols “amb acció trepidant”, segons va explicar Juan Eslava Galán, membre del jurat del premi.

Templers i piràmides

Sierra, nascut a Terol fa 46 anys, ha bastit tota la seva carrera com a escriptor de ficció en el gènere de misteris històrics i artístics, a l’estil de les novel·les de Dan Brown, que precisament està a punt de presentar la seva última novel·la, Origen, ambientada en part a Barcelona. Altres obres de Sierra emmarcades en aquest gènere són Las puertas templarias, El secreto egipcio de Napoleón, El maestro del Prado i La pirámide inmortal.

Amb només 18 anys, Sierra ja va ser un dels fundadors de la revista de temes esotèrics Año Cero, i de ben jove ja va dirigir la revista Más Allá de la Ciencia. També és conegut per les seves aparicions televisives en programes com El otro lado de la realidad, de Telemadrid, i El arca secreta (Antena 3), i també ha estat col·laborador en el programa de Cuatro Cuarto milenio. En aquests moments, l’autor està preparant una sèrie documental sobre el mateix tema per a Movistar+ titulada Hay otros mundos, pero están en este.

D’altra banda, la madrilenya Cristina López Barrio, nascuda el 1970, i aclamada per la seva novel·la La casa de los amores imposibles, del 2010, ha quedat finalista del Planeta amb Niebla en Tánger, protagonitzada per una advocada, com la mateixa autora, avorrida del seu matrimoni, que té una aventura amb un desconegut molt misteriós. Aquest fet la porta a la ciutat marroquina de Tànger, a través del llibre que l’amant estava llegint, i allà s’adona de les similituds entre la narració del llibre i la realitat. Segons Eslava Galán, la novel·la, “plena d’emoció”, demostra un “gran coneixement de l’ofici literari”.

Nissaga familiar

López Barrios ja té cinc llibres de ficció publicats, i va començar la seva carrera literària amb una obra de narrativa juvenil, El hombre que se mareaba con la rotación de la Tierra, publicat el 2009. Sens dubte, però, la seva obra més coneguda és La casa de los amores imposibles, en què, amb un estil influenciat per García Márquez i Isabel Allende, explica la història d’una nissaga a través de les dones de la família. El llibre va ser traduït a diversos idiomes. López Barrio s’ha emportat 150.250 euros per aquest segon premi.

La gala del premi Planeta va estar marcada pel recent anunci del grup Planeta, fundat el 1949 a Barcelona i primera empresa editorial del món en llengua castellana i catalana, sobre el trasllat de la seva seu social a Madrid.

En aquesta convocatòria del premi, que enguany arribava a la 66a edició, es van presentar fins a 634 novel·les. La procedència de les obres va ser molt diversa, i també la temàtica, amb una preponderància, pel que fa al gènere, de la novel·la històrica, així com de la novel·la social i contemporània.

El jurat del premi Planeta estava format per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

L’any passat, el premi Planeta el va guanyar l’escriptora Dolores Redondo, autora de la cèlebre Trilogia de Baztan, amb la novel·la negra Todo esto te daré. La finalista va ser la novel·la històrica El asesinato de Sócrates, de Marcos Chicot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA