cultura

Comunicació

Els periodistes premien el compromís ciutadà amb l’1-O

La demarcació de Girona del col·legi crea la Mosca de la Dignitat per homenatjar “tots els que van fer possible el referèndum”

Narcís Genís, RCR Arquitectes i el Girona FC, entre els premiats

Les Mosques de la Informació, que la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya lliura cada any als professionals de la comunicació que s’han distingit per la seva trajectòria, la seva disponibilitat o, al contrari, la seva falta de col·laboració, incorporen aquest any, de manera extraordinària, un guardó de caràcter honorífic que, amb el nom de Mosca de la Dignitat, neix com una distinció “als milers de persones que van fer possible la celebració del referèndum de l’1 d’octubre”. El president del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, va especificar que els fets dels darrers dies han motivat aquesta decisió, amb la qual es vol fer justícia a tots aquells que “van treballar i lluitar de manera pacífica per la llibertat d’expressió i la dignitat de tot un poble”, ja fos amagant urnes, repartint-ne, mantenint oberts els centres electorals, protegint-los el dia de la votació o, “simplement, anant a votar”. Ja que és impossible repartir el premi entre tanta gent, Ventura va aclarir que de manera simbòlica la Mosca de la Dignitat serà lliurada a un representant del col·lectiu Girona Vota.

Aquest serà un dels premis més compromesos que el col·legi gironí concedirà dijous, en el decurs d’un acte a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, pel fet de manifestar “la condemna més absoluta”, va afegir Ventura, davant una situació (l’empresonament dels presidents Òmnium i l’ANC) que posa en evidència que “hi ha presos polítics i una connivència entre poder polític i poder judicial contrària a tot estat de dret”.

Durant la festa dels periodistes, també es reconeixerà amb la Mosca del Col·legi la trajectòria del veterà Narcís Genís, que ha dedicat més de quaranta anys a l’ofici i que va ser president del Col·legi de Periodistes durant quasi deu anys i va contribuir a “revifar-lo i ordenar-lo”, segons Ventura. L’equip RCR Arquitectes, guanyador del prestigiós premi Pritzker aquest any, i el Girona FC, que afronta la seva primera temporada a la primera divisió, recolliran, per la seva banda, ex-aequo, la Mosca de Sant Narcís en reconeixement a la difusió de la identitat gironina a l’exterior. En un sentit del tot oposat, els candidats a la Mosca Borda, que es concedeix a les persones o entitats que més han entrebancat la labor dels periodistes, aquest any torna a haver-hi de candidats Marc Bataller, cap de premsa del Departament de Salut, i Olga Reixach, responsable de comunicació de l’Ajuntament de Figueres, i s’hi estrena Ignasi Ventura, cap de premsa del Festival de Cap Roig. El guanyador d’aquesta distinció es decideix per votació entre els col·legiats i no es coneixerà fins el mateix dia de la festa, així com també el mereixedor de la Mosca Grossa, que reconeix, al contrari, la persona o entitat que hagi destacat per la seva accessibilitat. Els candidats, en aquest apartat, són Bàrbara Schmitt, portaveu d’Iaeden-Salvem l’Empordà; Imma Parada, cap de premsa de la Fundació Gala-Dalí; Jaume Figueras, responsable de premsa de l’Ajuntament de Calonge, i Montse Codina, del gabinet de premsa del Consell Comarcal de la Selva.

L’autor de les Mosques que es lliuraran als guanyadors en aquesta 29a edició és Víctor Masferrer, que ha concebut una peça de fusta de faig i cedre tornejada, en forma de parabòlica i amb una lent incorporada que fa al·lusió tant a l’ull de la mosca, dotat de multivisió, com a l’accés a la veritat, la recerca i la transmissió de coneixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA