Lletres

EMILI BAYO

ESCRIPTOR

“M’agrada parlar d’allò que visc i també del que conec”

“Els meus primers escrits publicats són en català, però els primers textos els vaig fer en castellà, fins que va arribar un moment que vaig apostar per escriure en català i les coses em van funcionar”

“L’any 2015, amb la novel·la ‘Puta pasta’ vaig guanyar el premi Crims de Tinta, que aquell mateix any va ser el primer acte de Barcelona Negra”

Escriptor.
El lleidatà Emili Bayo és un escriptor de les terres de Ponent que sense plantejar-se escriure allò que anomenen novel·la negra ja té al mercat dues obres d’aquest gènere, també conegut com de lladres i serenos, i a hores d’ara n’està escrivint una tercera. En els seus escrits no vol viure d’esquena a la realitat que l’envolta cada dia.
Sens cap dubte, la literatura no deixarà d’existir, perquè és una necessitat que tenim els humans

Emili Bayo és escriptor des de fa vint anys. Moltes històries transmeses a través de la seva literatura ens han fet viure el seu bagatge. La seva darrera novel·la encara no ha sortit, passa l’any 2015 i també és policíaca. A ell, el que més li agrada és passar-ho bé mentre escriu. Un goig, sí.

En quina llengua comença a escriure?
Els meus primers escrits publicats són en català, però els primers textos els vaig fer en castellà, fins que va arribar un moment que vaig fer una aposta per escriure en català i les coses em van funcionar. Paral·lelament, també vaig escriure diversos llibres de contes en castellà, i no va ser fins passat un temps que em vaig decidir a fer una novel·la en castellà.
Estem parlant de Tan tuyo como la muerte. Quina és la temàtica d’aquest llibre?
És una novel·la policíaca, deliberadament policíaca. És un gènere que sempre m’ha entretingut i interessat molt. Personalment necessitava fer coses que m’entretinguessin i em divertissin, i va ser així com vaig optar per escriure, en castellà, tant aquesta novel·la com Puta pasta, també de trama policíaca.
Segueix els actes que fan a Barcelona per la setmana Barcelona Negra?
Sí, encara que, en general, no soc gaire entusiasta de participar en aquestes activitats, però ho faig en la mesura que em toca. L’any 2015, amb la novel·la Puta pasta, vaig guanyar el premi Crims de Tinta, que aquell any va ser el primer acte de Barcelona Negra.
Es dedicarà, a partir d’ara, a escriure novel·les de lladres i serenos?
En principi, no m’ho vaig plantejar. Vaig escriure aquestes dues novel·les de manera simultània. Anava barrejant-les. I com que m’ho vaig passar molt bé fent-ho, ara no descarto continuar publicant aquest tipus de narrativa, probablement alternant-la amb altres tipus de llibres que tinc al cap. També m’interessa escriure alguna novel·la juvenil. Ja vaig publicar Premonicions que ha tingut una bona acollida, funciona molt bé i m’ha donat moltes alegries. Busco que les coses que escric em produeixin certes satisfaccions. Ara, estic acabant una novel·la que també té tocs policíacs. A l’hora d’escriure, faig una mica el que em ve de gust a cada moment.
Es va dir que aquesta novel·la tracta del procés. És cert?
No, però sóc un escriptor a qui li agrada parlar d’allò que viu i d’allò que coneix. És una novel·la ambientada l’any 2015, en aquelles eleccions que deien canviarien Catalunya de manera definitiva. L’escriptor ha de mirar el món en què viu sense girar-hi la cara i ha d’intentar explicar-lo. És una novel·la policíaca que parla del que està passant, però sense cap voluntat de fer propaganda i sense cap posicionament.
Fa un temps va publicar l’obra Lleida és femení.
Amb un company teníem una editorial, Alfazeta, i aquest és el primer llibre que vam editar. Es tracta d’una obra col·lectiva per reivindicar diferents figures femenines de la història de Lleida.
La gent llegeix molt o poc?
Sens cap mena de dubte, la literatura no deixarà d’existir, perquè és una necessitat que tenim els humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA