Patrimoni

Arrenca la consolidació del castell de Jorba

La Diputació i la Generalitat financen una actuació per aturar la degradació del monument

El projecte inclou la recuperació de l’antic camí d’accés

Un atac durant la Guerra Carlina, el 1835, va fer desaparèixer pràcticament el castell de Jorba, que va ser construït entre els segles XI i XIII. Fruit d’aquell atac, el conjunt es troba en ruïnes i només se’n conserva una torre de planta circular, diversos fragments dels murs perimetrals i altres fortificacions. Per evitar que el pas del temps acabi d’esborrar-lo, l’Ajuntament de Jorba va demanar la complicitat de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya per fer-hi una actuació que permetés consolidar les restes.

La setmana passada, els responsables tècnics van fer una visita al conjunt i de manera imminent es començaran a fer les obres. L’actuació consolidarà les estructures més malmeses o amb risc de col·lapse imminent i donarà valor a l’origen del castell com a punt d’observació i control de l’antic camí ral, tot recuperant l’accés original des del darrere de l’absis de l’església parroquial de Sant Pere. També en aquesta vessant sud es construirà un accés que permeti la visita a la part més elevada amb les condicions que calen de seguretat.

Les obres, que tenen un pressupost de 76.144 euros, disposen d’ajudes de la Diputació i la Generalitat. La Diputació de Barcelona també ha assumit la redacció del projecte tècnic, la direcció de les obres i de la recerca arqueològica associada.

Turisme de castells a l’Anoia

La consolidació de les restes del castell de Jorba pretén, també, posar a l’abast dels visitants aquest vestigi medieval. L’Anoia conserva més d’una vintena de torres i castells, la majoria construïts entre els segles X i XI, quan els comtats catalans van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans. Quan la zona va deixar de ser la frontera de la Marca Hispànica, els castells van passar a ser el centre administratiu dels nous senyors feudals.

El projecte Anoia, Terra de Castells, impulsat pel Consell Comarcal, fa anys que promociona i valora els castells anoiencs com a un atractiu turístic, amb eines com ara una aplicació mòbil que permet conèixer qui eren els principals habitants de cada castell i quines històries s’amaguen en el seu interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA