Música

música

novetat discogràfica

Un disc celebra els 90 anys de Josep Bastons

En ‘L’home de la guitarra’, produït per Antoni Mas, hi participen 16 artistes, molts aliens al món de l’havanera

El 27 de juny passat va fer 90 anys el palafrugellenc Josep Bastons i Fàbrega, fundador del grup Peix Fregit i un dels compositors més prolífics i reconeguts de l’havanera contemporània. Per celebrar l’aniversari d’aquest tapisser jubilat i músic etern, la discogràfica Picap ha publicat el disc L’home de la guitarra. Tribut a Josep Bastons, un treball col·lectiu produït pel músic Antoni Mas, actual president de la Fundació Ernest Morató, que inclou els setze temes més emblemàtics que ha escrit el mestre Bastons, que interpreten, per l’ordre cronològic en què van ser compostos, setze grups i solistes, molts dels quals no estan vinculats al món de l’havanera, com ara Arnau Tordera (Obeses), Cris Juanico, Txell Sust, Gemma Humet, Ginesa Ortega, Sara Pi, Los Guardians del Pont, Lydia Torrejón, Sabor de Gràcia, Meïa, Sherpah i Frans Cuspinera. També hi participen artistes que sí que tenen lligams amb el món de l’havanera, com ara els clàssics Port Bo, Indira Ferrer, Georgina Espolet i Clara, que ja ha fet diverses incursions com a compositora i intèrpret en aquest gènere. El disc es tanca amb l’única cançó no composta per Bastons, però que evidentment està dedicada a ell: L’home de la guitarra, escrita fa temps per Carles Casanovas i Antoni Mas, i interpretada ara per Indira Ferrer, Georgina Espolet, Port Bo i el mateix homenatjat.

Acte a Palafrugell

L’home de la guitarra es presentarà divendres, 24 de novembre, al Teatre Municipal de Palafrugell (20 h, gratuït), amb un acte en què participaran Port Bo, Indira Ferrer, Frans Cuspinera i Georgina Espolet, per interpretar tres o quatre cançons del disc i explicar el projecte, amb la participació molt activa del mateix Bastons, que també ha cantat en el disc: en la cançó Negro Abelardo, que interpreta la soprano Indira Ferrer, i també fent un duet amb Georgina Espolet a Dubte.

L’acte de divendres a Palafrugell serà un primer petit tast en directe del disc, però ara Antoni Mas té previst muntar tot un espectacle al voltant del disc, titulat també L’home de la guitarra , amb la participació de Port Bo, Ferrer i Espolet, que es vol estrenar al Teatre Municipal de Palafrugell, com a molt tard per Sant Jordi de l’any vinent.

“La nostra pretensió era donar a conèixer l’havanera a un sector del públic no habitual de les cantades. I, al mateix temps, els aficionats a les havaneres també les sentiran d’una altra manera”, diu Antoni Mas per explicar la tria d’artistes vinculats a altres músiques com ara el pop, el jazz, el funk o el flamenc. Cada artista va tenir l’opció de gravar la cançó amb el seu propi acompanyament instrumental, però també hi havia un grup base a l’abast de tots els participants, format per Jaume Fulcarà, guitarra; Mònica Serra, baix; Toni Gadea, percussió, i Antoni Mas, piano. El disc, que es va presentar el 24 d’octubre a la sala Mompou de la seu de la SGAE a Barcelona, permet redescobrir clàssics de Josep Bastons com ara Mariner de terra endins, Tamariu, El vell veler, Lola la tavernera, Amor perdut i La sirena i la lluna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol