cultura

Setge al procés sobiranista

L’article 155 lamina la cultura

El Conca denuncia que la Institució de les Lletres Catalanes o l’Arts Santa Mònica han reduït l’activitat

El Consell de la Cultura i de les Arts (CoNCA) critica que l’article 155 de la Constitució hagi laminat les institucions culturals. Segons el president del consell, Carles Duarte, “l’actual escapçament polític” amb mig govern a la presó i l’altra meitat a l’exili i en un país intervingut econòmicament hi ha moltes entitats que han hagut de reduir les seves activitats culturals, com ara la Institució de les Lletres Catalanes o l’Arts Santa Mònica, per culpa del 155. Aquesta nova clatellada afecta un sector que ha estat molt debilitat durant els anys de crisi perquè s’ha reduït l’assistència a actes culturals i, a més, ha patit notables retallades públiques econòmiques. Per això, segons l’informe, des del 2012 els Ajuntaments assumeixen del 53 al 58% de la despesa pública.

El CoNCA demana més atenció a la cultura. Per això, s’ofereixen com els capdavanters d’un pacte per la cultura que arrenqui amb el nou Parlament i que superi els fracassos del 2011 i del 2014, fruit de les eleccions del 21 de desembre. Tal com ja van fer els impulsors del Consell de les Arts el 2003 en què demanaven que els partits donessin suport ala creació d’un de British Council català, ara comminen que tots els partits signin elevar fins al 2% del pressupost global per a cultura. A més, han escrit una llarga llista de recomanacions perquè els partits les integrin en els seus programes. El CoNCA torna a empoderar-se i assumir un paper de lideratge, més enllà del pes consultiu que va quedar-ne limitat el 2011, entenen que la cultura és un element central de construcció de país, de comunitat i que, a més “de cada euro que s’hi aporta” en produeix quatre, calcula Sendra. Per Duarte, aquest país, sigui qui sigui que mani, “no té sentit si no es construeix des del coneixement i la cultura”. Una diagnosi similar als paradigmes que es recomanen a Europa.El CoNCA s’ha quedat, per la convocatòria d’eleccions de Mariano Rajoy, sense que el Parlament aprovés el seu nou marc de funcionament. La unanimitat dels partits hi estava d’acord però no hi ha hagut possibilitat d’aprovar-ho al Parlament. Per això, es confia que el nou marc es pugui aprovar en pocs mesos, un cop restablert l’òrgan legislatiu.

50 euros menys a l’any per família

Si l’any passat es va anunciar amb un cert optimisme una recuperació en la despesa dels particulars en cultura, aquest anys ha tornat a tocar posar el fre. Ja s’aventura que les xifres encara seran més desfavorables amb una tardor convulsa en què els espectadors, lectors i usuaris de museus han trobat moltes altres iniciatives socials prioritàries que la d’assistir a actes culturals. La vicepresidenta del CoNCA advertia que las davallada, per família, ha estat només de 50 euros durant tot l’any; de fet, és una xifra molt relativa. I continuava explicant que el fet que es consumeixi menys cultura no ha de significar menys assistència a actes sinó que moltes activitats culturals han reduït els tiquets d’entrada amb el que es pot ser més actiu culturalment però gastant menys al llarg de l’any. Isona Passola advertia, finalment, de la importància de disposar de temps lliure per poder gaudir de la cultura. Aquests últims mesos (l’informe no els recull encara) l’atenció ha estat per a accions al carrer i seguir la informació minut a minut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia