cultura

La punta de l’iceberg

L’Any Pedrolo, que se celebrarà el 2018 amb motiu del seu centenari, reivindicarà la vigència de l’obra de l’escriptor més enllà del ‘Mecanoscrit del segon origen’

L’editorial Comanegra recupera la tetralogia ‘La terra prohibida’, en dos volums

Malgrat l’excepcionalitat que viu la Institució de les Lletres Catalanes, que té els comptes intervinguts des d’abans del referèndum de l’1 d’octubre, l’entitat treballa en l’Any Pedrolo i va escalfant motors amb vista al 2018, que és quan es commemorarà el centenari del naixement d’un dels autors més rellevants de la llengua catalana: Manuel de Pedrolo. “Sens dubte, és una figura excepcional de les lletres catalanes perquè va dur a terme una activitat intensíssima durant quatre dècades, amb una gran quantitat d’obres escrites i de molts gèneres”, va dir Laura Borràs, directora de la ILC. “És un autor per descobrir perquè només en coneixem la punta de l’iceberg, i per sota encara hi ha molt de terreny per recórrer.”

La comissària de l’Any, la investigadora i professora de literatura catalana a la Universitat de Barcelona, Anna Maria Villalonga, parla d’un “personatge especial”, amb una vigència absoluta en l’actualitat: “Era un independentista convicte i confés i destaca per la seva honestedat brutal.” Un dels objectius de l’Any serà aconseguir un reconeixement en el món acadèmic i que els estudiants universitaris coneguin i s’endinsin en l’obra de Pedrolo.

La tetralogia oblidada

Una de les primeres novetats editorials és la que presenta Comanegra. Es tracta del primer volum de La terra prohibida (Comanegra), que recull les dues primeres novel·les –Les portes del passat i La paraula dels botxins– d’una tetralogia que va estar vint anys al calaix. Finalment, va sortir publicada el 1977, però va tenir una recepció discreta. “Fa un retrat social molt honest del moviment independentista de mitjan segle XX i en aquella època no hi havia gaire interès per recuperar aquest passat”, assenyalava ahir l’editor Jordi Puig.

L’any vinent sortirà el segon volum de la tetralogia, que aplegarà les dues novel·les restants: Les fronteres interiors i La nit horitzontal. “Ara que hi ha un cert desencant en la manera com es va fer la Transició, potser és el moment de recuperar aquestes novel·les, que són del tot del vigents”, va apuntar Joan Sala, director de Comanegra.

“La tetralogia era una de les seves obres predilectes; és altament política, perquè cal recordar que ell va posar la seva obra al servei dels Països Catalans i va conrear diversos gèneres perquè no existien en la literatura catalana”, va sostenir Adelais Pedrolo, filla de l’escriptor. “Era un obsés de la llibertat perquè sempre havia viscut entre reixes, i aquesta tetralogia la ca escriure sabent que no la podria publicar, i la va tenir amagada a la seva casa de Tàrrega durant anys”, va revelar Adelais.

Quan el seu pare va morir, ara fa 27 anys, Adelais de Pedrolo va demanar a moltes editorials que la reeditessin, sense èxit, fins ara, que l’editorial Comanegra s’ha “entusiasmat” amb el projecte. “Surt en un moment molt adient perquè l’Estat espanyol s’ha tret la màscara, i hem vist, a més, la connivència d’Europa, que és una Europa dels diners en comptes dels valors”, va esgrimir Adelais. La descendent de l’escriptor va avançar també que el projecte de museïtzar la casa on va viure el seu pare, a Tàrrega, està aprovat per l’Ajuntament i està previst que tiri endavant aviat.

Per tal d’arribar a nous lectors de Pedrolo, Comanegra també ha publicat el conte El principi de tot, un àlbum il·lustrat per Pep Boatella.

Un inèdit per Sant Jordi

Amb vista a Sant Jordi, l’editorial barcelonina es guarda un as a la màniga: es tracta d’una obra que Pedrolo va regalar a la seva filla quan va fer 15 anys. “Em va dir que fes el que volgués, que la podia publicar o no, i l’he guardat tot aquest temps; ara, amb el centenari, crec que és un bon moment per a la seva publicació”, va explicar Adelais de Pedrolo. Malgrat el secretisme que envoltava aquest inèdit, finalment els editors van explicar que pertany al gènere de l’autoficció i que té una extensió d’unes 150 pàgines.

Altres editorials també tenen projectes al voltant de Pedrolo, com ara l’estudi que publicarà Pagès Editors i que se centra en els informes de lectura que feia Pedrolo; o bé Sembra Llibres, que publicarà una nova biografia de l’escriptor, a banda de recuperar Acte de violència. De la seva banda, Edicions 62 reedita Totes les bèsties de càrrega, que sortirà el febrer del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà