Patrimoni

Patrimoni

‘Gruyère’ ceretà

L’Ajuntament de Puigcerdà obrirà aviat al públic una galeria subterrània antiga

Formen part d’una xarxa que anirà recuperant

La zona més antiga de Puigcerdà està urbanitzada i edificada sobre un turó, que domina la plana de la Cerdanya gironina amb el permís de les serralades pirinenques de banda i banda. Segons els historiadors locals i tal com ja s’ha sondejat diverses vegades, a sota d’aquest turó hi ha, com a mínim, una vintena de túnels, alguns dels quals de fa més de sis segles.

Per això, l’Ajuntament de la capital ceretana va iniciar fa temps un projecte de recuperació d’aquesta xarxa del subsol amb l’objectiu de fer-la visitable i d’explicar diferents aspectes de la història de la vila. No hi ha data fixada però d’aquí a poques setmanes els responsables municipals de Cultura tenen la intenció d’obrir al públic el primer túnel i la primera galeria, els que hi ha a sota de la plaça de l’Ajuntament de la vila.

Es tracta d’un antic pou de glaç, que està format per un petit túnel que el connecta amb l’exterior, ben bé a sota de la plaça a la banda que dona a la plana ceretana, i amb una galeria, que és on hi havia el pou. Aquesta estructura, no obstant, havia tingut un altre ús.

Data, segons els historiadors, de 1380 i es va construir com a dipòsit d’aigua –mesurava més de 20 m²– i era conegut com l’ull de basilisc. Aquest dipòsit es va convertir en pou de glaç al segle XVII. Els treballs de recuperació i restauració d’aquesta estructura han tingut un cost total de 15.000 euros, 10.000 dels quals a càrrec de la Diputació de Girona.

L’Ajuntament de Puigcerdà no té pressa per recuperar més trams de túnels, documentar-los, estudiar-los i obrir-los al públic. Ara per ara i segons han avançat fonts municipals, tenen intenció d’iniciar els treballs per recuperar un altre dels trams d’aquesta xarxa subterrània. Es tracta del que hi ha a la zona del passeig Deu d’Abril, on hi ha la biblioteca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA