Teatre

teatre

El Mirall es bolca a ballar amb ‘Oceans’

És la primera incursió en el teatre-dansa de la companyia blanenca en una obra dirigida per Ferran Joanmiquel

El Teatre de Blanes serà el marc el primer cap de setmana de desembre de l’estrena de l’últim muntatge d’El Mirall, el veterà grup de teatre amateur de Blanes que va inaugurar la darrera edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag), aquest any. En aquesta ocasió, la nova proposta del grup engendrat fa més de trenta anys per Pep Alum significa “haver assolit un nou repte, una nova superació en el món de les arts”.

Es tracta del muntatge Oceans, dirigit pel dramaturg i ballarí Ferran Joanmiquel (El rei del Gurugú, La filla de Chagall), professor de la prestigiosa escola d’art dramàtic gironina El Galliner. En realitat, és més una creació col·lectiva en plena evolució durant deu mesos, un nou repte per als actors del grup blanenc, cap d’ells sense experiència prèvia en el món de la dansa.

De fet, és la primera incursió d’El Mirall en el teatre-dansa, impulsada per Ferran Joanmiquel, que explica: “Quan en Pep Alum em va trucar per proposar-me fer una obra de teatre-dansa amb els d’El Mirall, de seguida vaig pensar que podia ser un repte interessant, i encara més perquè, de fet, ja tenia una idea que em voltava pel cap.” Aquesta idea es basava en les paraules del músic Luther Adams. Aquest compositor nord-americà deia: “La vida en aquest planeta va emergir del mar, i a mesura que el gel polar es desfà i el nivell del mar puja, els éssers humans ens trobem davant la perspectiva que, un cop més, tornarem a ser literalment oceà.” A aquesta idea com a base d’Oceans s’hi han sumat les influències dels espectacles de Pina Bausch, Philippe Genty, DV8 i Marta Carrasco, així com el principi de la pel·lícula La gran bellesa, de Paolo Sorrentino.

Tot aquest bagatge l’ha utilitzat Ferran Joanmiquel per buscar material i construir un “relat explosiu però reflexiu alhora”. El procés que ha seguit amb els actors i actrius d’El Mirall –reconvertits en ballarins-intèrprets– ha estat engrescador per a tothom, i s’ha aconseguit finalment construir una barreja de llenguatges escènics diversos en què l’atreviment ha estat constant.

Màscares que cauen

El resultat, segons l’autor i director de l’obra, “és una festa, una foguera de vanitats com diria Milan Kundera. Un ball de màscares en què tots els personatges [13 dones i 3 homes] fingeixen ser algú que no són. Per això, quan cau la màscara es destapa el buit, la solitud, el desig i la ràbia. Va més enllà de qualsevol convenció social i és aleshores quan els personatges es mostren tal com són: brutals i alhora vulnerables; tendres, però també inquietants”.

L’elenc d’actor està format per Carme Rodríguez, Mireia Micàs, Xavier Puigdemont, Roser Gelabert, Eva Ariza, Anna González, Sílvia Soligué, Gemma Calatayud, Paula Tomé, Lali Barti, Esther Bordallo, Albert Torra, Cristina Pérez, David de la Fuente i Cristina Abian. La il·luminació és a càrrec de Carlos González i Ferran Joanmiquel, que també té cura del so juntament amb Kore Velasco.

Oceans s’estrenarà al Teatre de Blanes dissabte, a les nou de la nit, i es tornarà a representar diumenge, a les set de la tarda. El preu de l’entrada és de 10 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia