cultura

l'art de la franja

aplicació del 155

Calma tensa a Lleida

A punt la vigilància policial i les tanques per acordonar l’accés al Museu de Lleida mentre a Sixena ja munten prestatgeries per rebre les peces enmig de retrets entre els polítics

Serà la primera vegada en la història que es trauran obres d’un museu amb ordre judicial

Molta tensió al Museu de Lleida i a la ciutat pel que probablement serà un dels fets històrics més frustrants, injustos i tristos dels darrers anys. Si no hi ha un gir de guió inesperat a última hora, es dona ja per feta la sortida per ordre judicial i amb escorta policial de 44 peces d’art del monestir de Sixena, comprades legalment per la Generalitat i que ara passaran a mans privades. I tot per ordre d’un jutge substitut d’Osca, que justament, i curiosament, avui acaba el seu interinatge, i també gràcies al famós article 155 de la Constitució, que permet al ministre Méndez de Vigo exercir de conseller i fer efectiu un trasllat sense sentència ferma i amb recursos pendents.

Ahir, a mig matí, operaris contractats per la Paeria descarregaven desenes de tanques als accessos del Museu de Lleida, senyal inequívoc que es vol acordonar l’accés a l’equipament, evitar que s’acumuli gent a l’entrada i facilitar que els policies i els camions de transport puguin maniobrar. Els Mossos van estar vigilant tot el dia al voltant del museu.

Aquest matí, a quarts de vuit, hi ha previst un esmorzar popular –“On tu ja saps”, es llegeix en el cartell que ho anuncia, amb una gran fotografia del Museu de Lleida–. Per esquivar juntes electorals, la crida s’ha fet amb aquests subterfugis, però la ciutat ja en va plena i s’hi espera molta gent per mostrar el rebuig al trasllat de manera pacífica. La Plataforma d’Entitats Culturals, la CUP i els CDR hi seran, així com militants dels partits sobiranistes. De fet, un centenar de persones ja es van concentrar ahir al vespre a la porta del museu.

El director de l’equipament lleidatà, Josep Giralt, va insistir que ell és el responsable del que passi dins de les instal·lacions, però que “la gent pot utilitzar l’espai públic com li sembli millor”. Per això, va subratllar: “Nosaltres hem de procurar que dins del museu les coses es facin correctament. Si a l’exterior hi ha persones que es volen manifestar pacíficament, tenen dret a fer-ho.”

Finalment, Giralt va recordar que, si no hi ha cap recurs que ho aturi, serà “la primera vegada en la història” que es farà una operació d’aquestes característiques per l’execució provisional d’una sentència.

Al monestir de Sixena, ahir també es feien preparatius, i sembla que ja tenen muntades unes prestatgeries blanques a la sala capitular per rebre les peces catalanes. Les condicions de conservació, seguretat i climatització són encara un misteri.

Mentrestant, els polítics es fan retrets per no haver evitat aquest desastre cultural i patrimonial. L’ase dels cops és l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que encara ara defensa l’aplicació de l’article 155 que ha permès que des de Madrid s’ordeni el trasllat de les obres, o almenys que no s’impedeixi. Ros, però, matisa que aquest article no hauria de servir per a aquests litigis i espera que a última hora s’aturi el trasllat. El president Puigdemont va remarcar que “el partit del senyor Ros és el col·laborador necessari per aplicar el 155; ara les llàgrimes de cocodril no serveixen de res”. Meritxell Serret, consellera d’Agricultura a l’exili, va qualificar d’“inconcebible” usar el 155 per entrar en un museu i usar la cultura com a arma política. Joan Reñé, president de la Diputació i copatró del museu, ho va denunciar a través de les xarxes socials: “El jutge substitut, que demà plega del jutjat d’Osca (casualitat?), ha fet la feina gratis al ministre. Tots dos són els responsables de l’espoli planificat al Museu de Lleida.” Ciutadans calla. El PP català, partidari de mantenir les obres a Lleida, confessa la seva incomoditat amb la situació, però prioritza les sentències. I els comuns, segons la candidata Sara Vilà, creuen que Àngel Ros “ara viu la injustícia del 155 per no haver defensat els interessos de la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona