Música

Festes i tradicions

Música Antiga de Girona fa el concert de Nadal

Oferirà ‘Nadales de la catedral de Girona dels segles XVII i XVIII’ demà a La Mercè

Música Antiga de Girona celebra el concert de Nadal amb Nadales de la catedral de Girona dels segles XVII i XVIII, que tindrà lloc demà (19 h) a l’auditori de La Mercè. L’Orquestra Barroca MAG dedicarà el concert a dues èpoques ben diferenciades: la de l’estil cortesà dels Àustries de Madrid a Catalunya (abans del 1700) i la de just abans del conflicte militar amb els francesos.

La primera obra que interpretaran és Afuera afuera mozos, un villancet de Joan Barter (Mequinensa, 1648-Barcelona, 1707), que va ser mestre de la catedral de Lleida i més tard de Barcelona. L’obra va ser cantada la nit de Nadal del 1671 a la catedral vella de Lleida. Tal com detalla Jaume Pinyol, el president de Música Antiga de Girona, “el text parla de l’infant, dels Reis d’Orient i de diversos sants, però la seva part principal va dedicada a la festa dels toros, que l’autor afirma que ja era tradicional en el dia de Nadal. Lleida tenia una tradició de curses de braus el dia de Sant Anastasi, patró de la ciutat, tal com consta en un document de 1627 com a festa tradicional, festa que se celebrava a l’antic born de la ciutat, on fins al segle XVI va haver-hi els torneigs entre cavallers medievals”.

A continuació s’interpretarà Hoy los flamencs Señor, amb referència als soldats alemanys que hi havia a la ciutat a finals del segle XVIII. “El text barreja expressions catalanes, castellanes i suposadament germàniques, que són més aviat llatinismes”, subratlla Pinyol. Pel que fa a l’obra de Josep Pons, aquesta és totalment desconeguda. Pons (Girona, 1770-València, 1818), escolà de la capella de la catedral, va ser nomenat mestre de la seva catedral el 1791, on va estar només dos anys, però van ser anys difícils atesa l’abolició de la monarquia francesa, l’inici de les guerres revolucionàries i l’arribada de molts refugiats a Girona que fugien de les seves barbaritats. “La societat gironina va viure amb estupor aquests canvis inesperats i el present villancet és una mostra d’una fugida temàtica i musical de la por del moment”, diu Pinyol. Finalment, es tocarà Un pastor y un estudiante, un villancet de Rafael Compta “burlesco i desenfadat” que té la singularitat, com bé assenyala Pinyol, que en el seu penúltim moviment Compta utilitza la melodia de la nadala catalana El noi de la mare, una de les mostres més antigues fins ara conegudes d’aquesta melodia, si no la més antiga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE